Van chocoladefabriek naar woon-werkcomplex

In Bussum bouwt Bouwbedrijf Noordersluis aan project Bensdorp, de omvorming van de voormalige chocoladefabriek van Bensdorp in een woon- en werkcomplex. Deze productielocatie, waar jarenlang de lekkerste chocola werd gemaakt, kwam leeg te staan toen de productie in Bussum werd gestopt en naar Frankrijk is verhuisd. Een gedeelte hiervan is inmiddels gesloopt. Het historische Brosgebouw (waar de beroemde chocoladerepen met luchtbellen werden gemaakt, wie herinnert zich niet Adèle Bloemendaals “bros-bros-bros-bros” in het schuimbubbelbad) blijft behouden, uiteraard met een compleet andere invulling.

De buitenkant wordt grotendeels in originele staat hersteld. Binnenin ontstaan zes grote lofts, alle voorzien van een individueel ontwerp dat in samenspraak met de koper is ontstaan. Diverse karakteristieke elementen van het gebouw worden hergebruikt.
Ook verrijzen twee nieuwe woongebouwen op het terrein. Deze herbergen sociale huurwoningen, vrije sector appartementen en een groot aantal vierkante meters die zijn bestemd voor maatschappelijke en culturele doeleinden.

Bij het ontwerp van de nieuwbouw is rekening gehouden met het behoud van het industriële karakter van de locatie. Vebo Beton leverde de betonnen gevelproducten die bijdragen aan dit behoud, zoals trappen, bordessen, balkon- en galerijplaten. Hiermee kan een stukje Bussums cultuur- en industrieelhistorisch erfgoed in stand worden gehouden. Weliswaar niet langer voor het maken van chocola, maar als locatie waarin wonen, werken, cultuur en behoud van de monumentale delen van de fabriek samengaan.