Robuust met een Amerikaans tintje


Een bijzondere verschijning is te vinden in het Hamerstraatgebied in Amsterdam Noord. In een gebied waar vroeger nauwelijks werd gewoond omdat industrie hier de boventoon voerde is volledig geïnspireerd op de Amerikaanse soulstad het project North Orleans gerealiseerd.

North Orleans is een appartementencomplex waarvan zowel het interieur als exterieur fantasierijk is vormgegeven. Dit op een manier die linkt naar de geschiedenis van de locatie. Stalen balustrades geven het gebouw een industrieel karakter. Dit wordt nog eens versterkt door de toepassing van de betonnen galerijen, trappen en balkons welke allen in het zicht zijn geplaatst.

 

Trappenhuis-North-Orleans-Amsterdam-3

Verantwoordelijk voor dit bijzondere ontwerp is de ontwikkelaar Oscar Stradmann, die het volledige traject in eigen regie uitvoerde dus zonder tussenkomst van een aannemer. Er was sprake van direct contact tussen ontwikkelaar en diverse betrokkenen. Architect, tekenaars, constructeurs, commercieel betrokkenen. Alles om één tafel. Korte lijnen dus die vroegen om flexibel handelen in alle denkbare trajecten.

Geen standaard werkwijze, zoals dat ook gold voor de productie van het geleverde beton. Het industriële thema vroeg om zichtbaar beton in balans met de huiselijke warmte van hout. Het interieur is voorzien van galerijen, trappen, balkons en liftschachten, al deze grote producten dienden allen als maatwerk te worden uitgevoerd. Fraai van uiterlijk en glad afgewerkt vanwege het feit ze in het zicht fungeren.

Zowel werkwijze en (het prachtige) eindresultaat geven deze ambitieuze Amsterdamse buurt een boost en vraagt zeker naar meer.

Trappenhuis-North-Orleans-Amsterdam-2

Projectfoto's