Vebo: prefab trappen van hoog niveau

Eindeloze mogelijkheden in (standaard) prefab trappen

Vebo-beton-en-staal-trappen

 

Prefab trappen zijn er in verschillende vormen, kleuren en afmetingen. Zo goed als alles is mogelijk! Trappen van prefabbeton voor de woning- en utiliteitsbouw of de renovatiemarkt zijn in diverse standaard uitvoeringen en in overleg (vrijwel) altijd als maatwerk realiseerbaar.


Standaardmodellen


Onze standaardtrappen zijn in drie typen te verdelen met elk een aantal standaardafmetingen:

Vebo-beton-en-staal-trappen-vlak
 
Vlak

Vlakke trappen in 5 breedtes variërend van 900 tot 1300 mm,
2 tot en met 18 tredes,
5 aantredes variërend van 200 tot 240 mm en
7 optredes variërend van 166,67 tot 185 mm.



Vebo-beton-en-staal-trappen-met-schroband
 
Met schrobrand

Trappen met schrobrand in 3 breedtes variërend van 1000 tot 1200 mm, 
2 tot en met 18 tredes,
3 aantredes variërend van 210 tot 240 mm en
6 optredes variërend van 166,67 tot 200 mm.



Vebo-beton-en-staal-trappen-met-boom
 
Met boom

Trappen met boom in 3 breedtes variërend van 1000 tot 1200 mm,
2 tot en met 18 tredes,
3 aantredes variërend van 220 tot 240 mm en
7 optredes variërend van 166,67 tot 185 mm.




Maatwerk

Voor maatwerktrappen is engineering en tekenwerk nodig. Vebo is hierin als geen ander gespecialiseerd. Wij leveren maatwerk voor bijvoorbeeld trappen met rijwielgoot, spiltrappen, bordessen en bloktreden. Ook leveren wij maatwerk muizentrappen van hogesterktebeton (HSB) tot slechts 50 mm dikte (afhankelijk van de hoogte en het aantal treden). Eigenlijk is in overleg alles mogelijk.

Trappen-maatwerk

Keuzehulp standaard / maatwerk

Hoe maakt u de keuze tussen standaard prefabbetontrappen en maatwerk trappen? De standaardtrappen gaan uit van een formaat dat eerder door ons is gemaakt. De mallen hiervoor zijn al aanwezig bij ons. Dit betekent dat bij standaard verdiepinghoogtes een standaardtrap – in een aantal modellen – beschikbaar is in een aantal vaste breedtes en op- en aantredes. Het voordeel hiervan is dat deze standaardtrappen reeds voldoen aan het Bouwbesluit en voorzien zijn van de benodigde certificering. Mocht u specifiek voor uw project een trap nodig hebben met afwijkende maatvoering, dan heeft Vebo de technische kennis in huis om uw trap volledig op maat te construeren. Dit vereist uiteraard engineering en tekenwerk en het daaraan gekoppelde certificeringstraject.

Kleur / afwerking


Grijs, wit, antraciet

Ook prefabbetontrappen kunnen een rol van betekenis spelen in een kleurrijk interieurontwerp. Het is mogelijk beton ‘op kleur’ te laten produceren.
Sinds jaar en dag kan Vebo betonproducten leveren in verschillende kleuren. Naast grijs en wit is ons beton ook leverbaar in een antracietgrijze kleur.
Kleuren kunnen worden toegepast in zowel traditioneel- als hogesterktebeton (HSB).

Afwerking

Onze trappen kunnen glad worden afgewerkt, met antislip of gestraald.

Vebo-beton-en-staal-monsterset

Constructie / certificering

 

Vebo berekent constructies zorgvuldig waarbij alle onderdelen voldoen aan de ISO 14001-normen en uiteraard volgens de laatste aanwijzingen in het bouwbesluit worden toegepast. Materialen worden geleverd volgens categorie 3 en zoveel mogelijk voorzien van gebruiksadviezen. Eigenlijk kun je zeggen dat Vebo kwaliteit waarborgt met certificaten van Kiwa en KOMO, conformiteitsverklaringen volgens de richtlijnen van de EG, en prestatieverklaringen volgens Europese normen. Kortom: altijd gegarandeerd de hoogste kwaliteit en veiligheid.


Veiligheid

 

Constructief advies

Aan alle producten van Vebo Beton & Staal liggen uitgebreid onderbouwde berekeningen ten grondslag. We hebben namelijk bijzonder veel bouw- en constructietechnische kennis opgebouwd, alsook heel veel knowhow over bouwregelgeving en -veiligheid. En daar kunt u als constructeur kosteloos over beschikken.

Antislip loopvlak

Een standaard betonnen traptrede is glad, gestraald of antislip uitgevoerd. Vebo adviseert op een trap in de buitenlucht altijd te kiezen voor een antislip-uitvoering. De kans dat het oppervlak glad wordt bij regen of door vervuiling (aangroei van algen en mos) is levensgroot. Een ongelukkige val door uitglijden voorkom je dan zoveel mogelijk door voor een antislip-uitvoering te kiezen.

Brandveiligheid

De brandveiligheid van gebouwen wordt steeds belangrijker. Ook bij Vebo Beton & Staal staat het opvoeren van de brandwerendheid van haar producten voortdurend in de belangstelling. En dit geldt ook voor onze trappen en traponderdelen, zoals bordessen. Een trap, die verdiepingsvloeren met elkaar verbindt, wordt aangemerkt als vluchtroute en kent daarmee specifieke brandveiligheidseisen. In appartements- en kantoorgebouwen zijn trappen vaak geplaatst in een trappenhuis. Deze vormt een zelfstandig brandcompartiment dat volgens het bouwbesluit aan de strengste brandwerendheidseisen moet voldoen. Die brandwerendheid geldt uiteraard ook voor de trap zelf om bezwijken te voorkomen. Al onze trappen – standaard en maatwerk – voldoen aan die strengste eisen op het gebied van brandveiligheid.


Productieproces

Engineering (reken/tekenwerk)

De fabricage van maatwerk prefabbetontrappen vereist engineering. Vebo’s eigen engineering-afdeling tekent (in zowel 2D als 3D), berekent en adviseert. Daardoor is er een optimale afstemming met betrekking tot LEAN, BIM e.d. mogelijk.

Eigen mallenmakerij

Zowel voor houten als stalen mallen heeft Vebo een eigen mallenmakerij. Het maken van mallen is een specifiek beroep dat handigheid en technisch inzicht vereist. Disciplines die men in de Vebo mallenmakerijen perfect in de vingers heeft, waarmee de afdeling een uniek vakmanschap beheerst.
De Vebo mallenmakerijen beperken zich niet alleen tot het maken van mallen. Ook het meedenken en calculeren tijdens trajecten waarin nieuwe mallen nodig zijn, zijn inmiddels specialiteiten waarvan opdrachtgevers kunnen profiteren.

Mallenmakerij

Logistiek

Just-in-time leveringen

Vebo ontwikkelt, ontwerpt, produceert en levert just-in-time hoogwaardige prefab betonproducten. Research en productontwikkeling, maar ook anticiperen op en meedenken over ontwikkelingen binnen de bekendste takken van de bouw nemen bij Vebo Beton een prominente plaats in. Dit vraagt ook nogal wat van het logistieke proces. Wij zijn daar zeer flexibel in en stemmen onze leveringen af op het werkproces van de klant. Alle producten voorzien wij van barcodes, waardoor just-in-time leveren geen probleem is. Zo kunnen we bijvoorbeeld per woonblok trappen leveren en deze op de afgesproken (voor de bouwer handigste) plek en tijdstip neerzetten.

Binnenstedelijk bouwen

Bij binnenstedelijk bouwen is het just-in-time leveren van trappen van groot belang. Gebrek aan ruimte voor opslag van bouwproducten is er domweg niet. Vebo is zich bewust van het belang van de logistiek van binnenstedelijk bouwen door een trap op het juiste moment en op de juiste plaats aan te leveren.

Vebo-beton-en-staal-trappen-logistiek

Verwerkingsadvies

Vebo’s verwerkingsadviezen worden met een heel duidelijk doel geschreven: ze zijn van wezenlijk belang bij de verwerking van onze producten. In de praktijk blijkt echter dat door het niet altijd correct opvolgen van deze adviezen faalkosten en/of constructieve klachten kunnen ontstaan.

klein-prefab-landingspage-verwerkingsadvies

Reinigingsadvies

Prefabbeton heeft een lange levensduur. Om het fraaie uiterlijk ervan te behouden, is periodiek verwijderen van vuil beslist noodzakelijk. De frequentie waarin dit moet gebeuren, is afhankelijk van de atmosfeer waarin het prefabelement zich bevindt. Uiteraard geldt dit reinigingsadvies voor niet-beklede prefabbetontrappen. Prefabelementen kunnen veilig gereinigd worden met schoon leidingwater, eventueel in combinatie met een werkborstel. Chemische middelen en reinigingsmiddelen met zuur (zoals zoutzuur) raden we ten zeerste af, omdat dit soort middelen de toplaag van het beton kan aantasten. Reiniging met een stoom- of hogedrukreiniger is toegestaan, mits de druk niet te hoog is. Water moet kunnen weglopen en niet op het beton blijven staan. Voor buitentrappen geldt dat bij vorst het raadzaam is water op de trap zo snel mogelijk af te voeren en sneeuw zo snel mogelijk op te ruimen. Matig daarbij het gebruik van (dooi)zouten omdat deze de kans op vorstschade enorm vergroten. Bij schade door vorst en dooizout springen er betonschilfers van het betonoppervlak (het zogenaamde scaling). Wilt u toch strooizout toepassen, gebruik dan alleen grof strooizout en geen keukenzout. Bij prefabelementen in een gemeenschappelijke ruimte raden we aan door één verantwoordelijke persoon te laten strooien, dit vermindert kans op overdosering. Verder moeten schurende effecten op het betonoppervlak vermeden worden; deze beschadigen het betonoppervlak, wat leidt tot versnelde slijtage en vervuiling.

Vebo-beton-staal-Balkons-reiniging-onderhoud-1

Productselector

Voor een actueel overzicht kijkt u op onze productselector.

Vebo-beton-en-staal-trappen-productselector

3D/BIM

BIM staat voor: Building Information Modeling, oftewel: Bouw Informatie Modellering.

Tekla en IFC

Succesvolle BIM is alleen te realiseren bij een soepele en vlekkeloze uitwisseling van gegevens. Een goed functionerend 3D-tekenpakket is hierbij een must. Vebo heeft gekozen voor het Tekla-systeem. Doorslaggevend voor deze keuze waren het praktischer en eenvoudiger functioneren van dit tekenpakket en het sneller en beter kunnen importeren en exporteren van de gegevens in IFC. (IFC staat voor Industry Foundation Classes, een internationale uitwisselstandaard voor BIM-modellen.) Bij elkaar levert dit uiteindelijk veel tijdwinst op.

3D-vaardigheden

Wat betreft de inrichting van het pakket hebben we diverse stappen gemaakt. Zo zijn al diverse componenten gemaakt waarmee in Tekla gemodelleerd kan worden en een snellere en betere uitwerking in 3D mogelijk is. De gegevens uit Tekla kunnen rechtstreeks aan de opdrachtgever worden verstrekt. Daarnaast is sprake van een forse capaciteitsuitbreiding op de afdeling. Middels het volgen van opleidingen maken steeds meer collega’s zich de benodigde 3D-vaardigheden meester. Dit doen we om aan de groeiende vraag vanuit de markt te kunnen voldoen.