Herinrichting stationsgebied Coevorden

Aan de voormalige spoorlijn Zwolle-Stadskanaal bevindt zich station Coevorden. Al enige tijd wordt gewerkt aan de herinrichting van het stationsgebied. Onder andere beslaat het plan een nieuw stationsplein, een voetgangerstunnel en worden aan beide kanten van het gebied parkeerplaatsen aangelegd.

Naast de Gemeente Coevorden en diverse andere partijen was ook Vebo partner Heijmans nauw betrokken bij de plannen rondom de herinrichting. Zo kon het gebeuren dat al in het voortraject Vebo (vooral bekend als gevelspecialist) betrokken raakte bij dit GWW project.

Coevorden-stationsgebied4

Deze betrokkenheid betrof specifiek het nieuwe stationsplein wat gerealiseerd moest worden. Een plein voorzien van veel groen en voldoende ruimte om te zitten. Deze plannen moesten vormkrijgen middels trappen met bordessen, diverse waterpartijen en een groot aantal bloktredes aan de waterkant welke als zitbankelement worden ingezet.

Duidelijk geen ‘standaard’ klus voor Vebo. Alleen al vanwege het feit binnen de GWW andere eisen worden gesteld aan onder andere het bestek en de snelheid van handelen in onder andere mallenmakerij en productie. Deze eisen konden redelijk eenvoudig worden ingewilligd. Bleef de uitdaging overeind de gevraagde producten te realiseren. Trappen zijn voor Vebo geen onbekende producten. Naast het grote standaard aanbod, worden in onze productie afdelingen diverse buitenstandaard trappen (eventueel voorzien van bordes) gestort. Aan de gevraagde afmetingen (tot 3 meter breed) en gevraagde uitvoering (antraciet grijs) kon worden gerekend, getekend en uiteindelijk geproduceerd. Al deze werkzaamheden vonden plaats op de locatie Bunschoten. De zitbankelementen leverden meer uitdaging op. In het plan waren de elementen opgenomen in allerlei verschillende vormen. Nadat de specifieke afmetingen bekend waren, de graden van de hoeken waren berekend kon tot het samenstellen van de houten mallen worden overgegaan, allen voorzien van speciaal op maat gemaakte omlopende profielen om de gestelde hoeken uit te kunnen voeren.

De trappen en bordessen hebben hun plaats inmiddels gevonden, levering van de zitelementen vindt volop plaats. Leuk detail: laatstgenoemde producten zullen nog worden voorzien van verlichting wat in de avond sfeervol beelden op gaat leveren.

Een uniek stukje vakwerk, geheel buiten de normale Vebo gang van zaken om. Het laat de veelzijdigheid en bovenal flexibiliteit zien waar dit bedrijf over beschikt. Uiteraard alleen mogelijk dankzij een goede samenwerking met Heijmans.

 

Projectfoto's