Vebo levert handige balkons voor 
appartementen in hart van Lelystad

 

Voor de bouw van 114 appartementen in de wijk Hooghe Bomen in Lelystad heeft Vebo Beton onlangs 116 balkonplaten met het handige IQlick systeem geproduceerd en geleverd. De eerste balkons zijn midden februari 2024 gemonteerd. De appartementen zijn verdeeld over drie gebouwen van vier, vijf en zes verdiepingen.

,,Voor wat betreft balkonplaten met IQlick is dit echt een groot werk voor ons”, zegt rayonmanager Frank Ruizendaal van Vebo Beton. ,,We zijn al sinds eind 2022 betrokken bij dit project, hebben een lange voorbereidingstijd gehad en veel noodzakelijke afstemming met de betrokken mensen van Ter Steege Bouw en Ontwikkeling.”
Hij vervolgt: ,,De productie van de balkonplaten moest een behoorlijke periode voor de eerste levering starten, zodat er een voorraad balkonplaten opgebouwd kon worden. Het plaatsen gaat namelijk heel snel zonder enige vorm van onderstempelen. Je hijst ze erin, vastbouten en direct klaar voor gebruik.”

Lelystad-Hooghe Bomen-2

Bewuste keuze


De appartementen in de hoofdstad van Flevoland worden gebouwd door Ter Steege Bouw Vastgoed uit Apeldoorn. Projectleider Marcel Pardijs van de aannemer: ,,Het is een bewuste keuze om voor IQlick naar Vebo te gaan. Alle balkons verspringen qua positie in de gevel en we werken steigerloos. Dan ga je kijken wat de mogelijkheden zijn en kwamen we uit bij IQlick. En daar heeft Vebo veel ervaring mee.”
Ter Steege werkt vaker samen met Vebo en kwam ook nu in Bunschoten-Spakenburg uit omdat het bedrijf in de woorden van Pardijs ‘kartrekker’ is van het systeem. ,,We hebben in het project bijna alle prefab elementen van Vebo, ook de trappen, kolommen en wanden.”

Lelystad-Hooghe Bomen-4

Modelleren in 3d


Dat Vebo al in 2022 is betrokken bij het project heeft volgens projectleider Pardijs te maken met het geheel in 3d uitwerken van het gebouw. ,,We wilden graag met zo min mogelijk verschillende partijen werken en Vebo modelleert in 3d. Door het in één hand te houden verloopt het proces veel soepeler.”
IQlick is een lichtgewicht balkon dat door middel van zogenoemde Isokorf elementen aan de constructie wordt verankerd. Ze worden met de constructievloer meegestort en door middel van een speciaal op maat gemaakt stelframe optimaal gepositioneerd. Hierdoor sluit het balkonelement altijd perfect aan en is het montagevriendelijk.

Lelystad-Hooghe Bomen

Centraal in Lelystad


Omdat Lelystad wil groeien verrijzen er veel woningen in het gebied. De wijk Hooghe Bomen ligt centraal in de stad, tussen Gordiaandreef en Larserdreef, en is onderdeel van de Centrumzone. In 2021 werd daar al onderwijscampus Porteum geopend.
Een jaar later startte de bouw van de eerste van 303 appartementen voor woningcorporatie Centrada. Het gaat om in totaal zeven appartementengebouwen. Voor drie van die appartementencomplexen leverde Vebo de balkons en ook 30 trappen; 67 kolommen en ongeveer 20 wanden.
Op een andere plek in het gebied verrezen verder 66 levensloopbestendige bungalows en appartementen. Daarmee is de wijk nog niet af. Waarschijnlijk wordt in 2025 begonnen met de bouw van nog eens 400 woningen.

Lelystad-Hooghe Bomen-3