Balkons dubbel zo diep bij renovatie in Wageningen

Bij de renovatie van 20 galerij- en portiekflats in Wageningen heeft Vebo met haar samenwerkingspartner Normteq, een ‘slim balkon’ ontwikkelt. Het renovatieproject in de Wageningse wijk De Nude bestaat uit flats met vier woonlagen die halverwege de jaren ’60 van de vorige eeuw zijn gebouwd. De bestaande balkons waren constructief in orde, maar niet meer dan 80 cm diep. ‘Die diepte wilde men graag verdubbelen’, zegt Peter Kok, directeur van Normteq. ‘Daar hebben wij een idee voor uitgewerkt.’

‘Wat wij doen is kijken of we die balkons kunnen uitbreiden met slimme verankerings- en ondersteuningstechnieken en welk balkonmateriaal het beste daarvoor toegepast kan worden’, legt Kok uit. Normteq heeft eigenlijk alle oplossingen die je maar kunt bedenken. Eén daarvan is om zo’n uitbreiding in zijn geheel van beton te maken. Het nadeel daarvan is dat die vrij zwaar wordt om op het oude balkon te leggen. ‘Bij dit soort renovaties komt beton eigenlijk altijd goed uit de bus’, weet Kok. Bij een betonproduct hoef je maar één keer een mal te maken om daarna snel en eenvoudig te kunnen produceren. Sneller dan wanneer je dat met staal of hout zou doen. Het is bovendien van hoge kwaliteit met een gunstig prijsniveau, wat ook goede argumenten zijn.

Nude 1

Slimme balkonuitbreiding

Peter Kok: Om de uitbreiding te realiseren hebben wij een idee bedacht van beton en hebben dat Vebo neergelegd. Zo werken wij vaker samen. Vebo is voor dit soort vraagstukken de ideale sparringpartner. Ze kijken hoe ze in een constructief haalbaar ontwerp een productietechnische oplossing kunnen maken. Juist ook omdat we zo weinig mogelijk gewicht aan de constructie wilden toevoegen. Samen hebben we een oplossing kunnen realiseren die we bij dit project konden toepassen.’

Het nieuwe balkon is een efficiënte balkonuitbreiding. Het bestaat uit een uitkraging en een deel dat over het bestaande balkon heen valt. Het nieuwe balkon – dat is samengesteld uit hogesterktebeton en een composiet vlonder – is een soort evenwicht. Voor de krachtafdracht zit er een betonnen balk (uit het zicht) onder het oude balkon die stijfheid geeft aan de constructie. Omdat het inpandige deel van het bestaande balkon in diepte varieert, is het lastig om daar een mal voor te maken. De maatvariantie wordt opgevangen door de composiet planken die zijn gebruikt. Kok: ‘Die kun je perfect op maat zagen. Het mooie is dat we gebruikmaken van de oude waterafvoer van het bestaande balkon. Als je er een nieuw balkon overheen legt is die namelijk nooit waterdicht.

We hebben gezegd: accepteer dat het water dat op het nieuwe balkon valt, tussen de composietplankjes naar het oude balkon wordt afgevoerd.’ Die plankjes zitten er nog niet bij het plaatsen van het balkon. Eerst wordt het nieuwe balkon gemonteerd aan het bestaande, zodat het nieuwe balkon er niet af kan kantelen. Als die plankjes er eenmaal zitten, zie je dat het mooi aansluit en dat het een fraai geheel is.

Deze balkonuitbreiding is een oplossing die in de toekomst ongetwijfeld vaker kan worden toegepast bij de renovatie van veelvoorkomende portiekflats.