Vebo: dé balkonspecialist

Eindeloze mogelijkheden in prefab balkons

 

Prefab balkons zijn er in verschillende vormen, kleuren en afmetingen. Zo goed als alles is mogelijk! Prefab balkons voor de woning,- en utiliteitsbouw of de renovatiemarkt zijn in diverse uitvoeringen en in overleg altijd realiseerbaar.


Verschillende betonsoorten / -kwaliteiten

Traditioneel beton (C45/55)

De standaard zelfverdichtende betonkwaliteit is (C45/55).
Indien de constructie daar om vraagt is het mogelijk de sterkte op te schalen naar C53/65.

Elk product van Vebo uitgevoerd in traditioneel beton wordt geleverd onder KOMO-productcertificaat.

Hogesterktebeton (C90/105)

Door hogesterktebeton (HSB) toe te passen in diverse gebouwonderdelen zoals balkons, kunnen deze lichter worden uitgevoerd. Dit heeft natuurlijk invloed op de engineering van het ontwerp, vanaf de verbindingen naar de achterliggende constructies tot de fundering van het gebouw. HSB kan zelfs positieve invloed hebben op zaken die in eerste instantie indirect aan het bouwproces gerelateerd zijn; denk maar eens aan de besparing die een kleinere hijskraan op de bouwplaats oplevert.

Bij reeds bestaande gebouwen (renovatie/transformatie) is de constructie bepalend en kan worden geprofiteerd van HSB. Er kunnen allerlei nieuwe mogelijkheden ontstaan voor het herstructureren van gebouwen, doordat we lichtere producten aan bestaande gevelconstructies monteren.

Behalve het slanke uiterlijk hebben in Hogesterktebeton geproduceerde producten ook een duurzamer karakter:

 • arbovriendelijk (lager gewicht per m1)
 • minder aanhechting van vuil (dankzij hoge poriedichtheid)
 • lagere CO2-uitstoot per m1:
  – minder grondstoffen per m1
  – minder transportbewegingen

Elk HSB-product van Vebo wordt geleverd onder KOMO-productcertificaat.

Vebo-balkonspecialist-HSB_detail-weergave
 

Balkonsystemen

BALQOON®

Een gebouw zal steeds meer op een bouwpakket gaan lijken, bestaande uit verschillende prefab onderdelen. BALQOON® is de slimme, innovatieve oplossing voor constructie en montage van balkons. Het richt zich op verdere ‘lego-isering’ van de bouw waarbij de prefab-gedachte voortdurend wordt aangescherpt.

 

Balkonsystemen

BALQOON®

Een gebouw zal steeds meer op een bouwpakket gaan lijken, bestaande uit verschillende prefab onderdelen. BALQOON® is de slimme, innovatieve oplossing voor constructie en montage van balkons. Het richt zich op verdere ‘lego-isering’ van de bouw waarbij de prefab-gedachte voortdurend wordt aangescherpt.

Vebo-beton-staal-Balkons-balqoon

BALQOON®, achteraf montage

BALQOON® biedt de mogelijkheid op elk moment tijdens het bouwproces een balkon te monteren, zelfs tot net voor de oplevering van het gebouw. Dit maakt het niet alleen geschikt voor nieuwbouw, maar zeker ook voor renovatieprojecten, zoals gebouwtransformaties van kantoren naar woningen.

BALQOON®, gewichtbesparend tot 40%

Daarnaast is BALQOON® veel lichter dan de huidige balkonsystemen omdat de elementen ‘hol’ worden geproduceerd, en is het volledig obstakelvrij, dus ideaal voor ouderen en rolstoelgebruikers. Bovendien heeft de gewichtsbesparing een flink verminderd grondstoffenverbruik tot gevolg. Dankzij een slimme inwendige afwatering in de constructie kan de hemelwaterafvoer overal worden geplaatst.
BALQOON® is een gepatenteerd en volledig KOMO-gecertificeerd systeem en voldoet aan de laatste normen en eisen van het Bouwbesluit en de Eurocode. Certificering heeft plaatsgevonden in nauwe samenwerking met Adviesbureau Kaskon en Bureau B|A|S Research en Technology.

Vebo-beton-staal-Balkons-obstakelvrij-afvoer

Consoles (opleggen)

Een console is een betonelement dat wordt toegepast als ondersteuning van balkons in de woning- en utiliteitsbouw. Met de console is het mogelijk de opliggende belastingen op te vangen en deze over te brengen naar de achterliggende constructie.

Dit kan met een aangestorte console of een ingeklemde console met of zonder koudebrugonderbreking.
Consoles kunnen traditioneel gewapend zijn, maar kunnen ook worden voorzien van uitstekende (stek)wapening.

 
Vebo-beton-staal-Balkons-systeem-consoles

Stekwapening (ophanging)

De doorlopende wapeningsstaven waarmee het balkon aan de betonconstructie wordt gekoppeld heten stekken. Met stekken kunnen stortnaden worden overbrugd en kan de kracht tussen de constructieonderdelen over de stortnaad worden overgebracht.

Vebo-beton-staal-Balkons-systeem-stekwapening

Isokorf (ophanging)

Isokorf is een constructief verankeringssysteem voor het onderbreken van thermische bruggen bij balkons. Het element is KOMO gecertificeerd en beschikbaar in brandwerende uitvoering (REI120). Isokorf neemt bij vrij uitkragende betonelementen momenten en dwarskrachten op.
Het element is uitgevoerd met een HTE-Compact® drukelement uit ultrahogesterktebeton en 80 mm isolatie van Neopor®. Hiermee wordt het warmteverlies door de aansluiting geminimaliseerd en worden koudebruggen voorkomen. De uitstekende bouwfysische eigenschappen maken energiezuinig ontwerpen en bouwen mogelijk.

De Isokorf elementen zijn standaard beschikbaar in hoogten van 160-250 mm. De elementen zijn leverbaar in modules van 250mm, 500mm en 1000mm en toepasbaar voor achteraf montage met IDock®.

Vebo-beton-staal-Balkons-systeem-isokorf

IDock (ophanging achteraf)

IDock® combineert achteraf verankeren van prefab betonelementen met de bewezen Isokorf® technologie. Hierdoor kan de constructie nagenoeg volledig afgebouwd worden voordat de prefab betonelementen worden verankerd.

Het IDock® element creëert uitsparingen in de betonvloer waar naderhand de balkons in verankerd worden. Het prefab balkon wordt met ingebouwde Isokorf® elementen op de bouwplaats geleverd en met K70 gietmortel aangegoten. Afhankelijk van de buitentemperatuur en sterkteontwikkeling zijn balkons en galerijen al na 24 uur volledig belastbaar.

De voordelen met IDock® op een rij:

 • Ideale oplossing bij tunnelbekisting
 • Meer flexibiliteit in de planning
 • Efficiënte inzet van materieel zoals kranen
 • Geen langdurige onderstempeling nodig
 • Verlaagt de bouwkosten
 • Voorkomt beschadiging van kostbare prefab
 • Toepasbaar met standaard Isokorf® moduulelementen
 • Tijdbesparing: na 24 uur belastbaar
Vebo-beton-staal-Balkons-systeem-idock

Bevestigingsmethoden

Bevestigingsmethoden zonder koudebrugonderbreking

 • Opleggen op consoles. Consoles worden ingeklemd of aangestort(wand of vloer)
 • Opleggen op Staal-constructie
 • Opleggen op kolommen (beton/staal) i.c.m. stalen hoeklijnen (handjes)
 • Opleggen op stalen hoeklijnen (handjes); veelal toegepast bij inpandige of deels inpandige balkonplaten
 • Aanstorten met stekwapening via nokken (geen Isokorf)

Bevestigingsmethoden met koudebrugonderbreking

 • Aanstorten met Isokorf; tijdens de ruwbouw meteen meenemen of achteraf plaatsen
 • Isokorf toepassen al dan niet in combinatie met stalen hoeklijnen (handjes) of kolom(men)
 • Bij achteraf plaatsen middels i-Dock (aangieten) of i-Click (middels boutverbinding)

Bevestigingsmethoden achteraf

 • I-Dock
 • Ophangsystemen van Normteq (veelal in renovatie/transformatie)

Vormen

Vebo maakt balkons volledig op maat en vorm:

vormen

Kleur / afwerking

Grijs, wit, antraciet

Gevelontwerpen worden kleurrijker. Ook prefab beton elementen kunnen daarin een rol van betekenis spelen. Het is mogelijk beton ‘op kleur’ te laten produceren.

Sinds jaar en dag kan Vebo betonproducten leveren in verschillende kleuren. Naast grijs en wit is ons beton ook leverbaar in een antracietgrijze kleur. Door het toepassen van onze gekleurde betonproducten kunnen de contrasten in de gevel duidelijker worden.

Kleuren kunnen worden toegepast in zowel traditioneel- als hogesterktebeton (HSB).

Monsters-kleur-scaled

Afwerking

Onze balkons kunnen glad worden afgewerkt, met antislip of gestraald.Monsters-afwerking-scaled

Constructie / certificering

Vebo berekent constructies zorgvuldig waarbij alle onderdelen voldoen aan de ISO 14001-normen en uiteraard volgens de laatste aanwijzingen in het bouwbesluit worden toegepast.

Materialen worden geleverd volgens categorie 3 en zoveel mogelijk voorzien van gebruiksadviezen. Eigenlijk kun je zeggen dat Vebo kwaliteit waarborgt met certificaten van Kiwa en KOMO, conformiteitsverklaringen volgens de richtlijnen van de EG, en prestatieverklaringen volgens Europese normen. Kortom: altijd gegarandeerd de hoogste kwaliteit en veiligheid.


Veiligheid

Constructief advies

Veiligheid staat natuurlijk voorop in de bouw. Het is ons werk bij Vebo om constructieve berekeningen voor betonnen balkons en galerijen te maken. Wij adviseren en denken en ontwikkelen mee vanaf het eerste ontwerp. Vebo heeft hiervoor eigen afdeling werkvoorbereiding en constructie voor zowel beton als staal (eigen engineering-afdeling die tekent, berekent en adviseert). Ons kwaliteitssysteem is gebaseerd op de ISO 14001. Dit houdt in dat er een integraal controlesysteem is, de verantwoordelijkheden vastliggen, er klachtenprocedures zijn en er corrigerende en preventieve maatregelen worden getroffen.

Antislip loopvlak

Het standaard betonnen loopoppervlak is glad, gestraald of antislip uitgevoerd. Vebo adviseert op een balkon altijd te kiezen voor een antislip-uitvoering. De kans dat het oppervlak glad wordt bij regen of door vervuiling (aangroei van algen en mos) is levensgroot. Een ongelukkige val door uitglijden voorkom je dan zoveel mogelijk door voor een antislip-uitvoering te kiezen.

 
Antislip-motief

Productieproces

Engineering (reken/tekenwerk)

De fabricage van prefab balkons is altijd maatwerk. Engineering is dan ook in alle gevallen noodzakelijk.

Vebo’s eigen engineering-afdeling tekent (in zowel 2D als 3D), berekent en adviseert. Daardoor is er een optimale afstemming met betrekking tot LEAN, BIM e.d. mogelijk.

bim-binnen-vebo18


Eigen mallenmakerij

Zowel voor houten als stalen mallen heeft Vebo een eigen mallenmakerij. Het maken van mallen is een specifiek beroep dat handigheid en technisch inzicht vereist. Disciplines die men in de Vebo mallenmakerijen perfect in de vingers heeft, waarmee de afdeling een uniek vakmanschap beheerst.
De Vebo mallenmakerijen beperken zich niet alleen tot het maken van mallen. Ook het meedenken en calculeren tijdens trajecten waarin nieuwe mallen nodig zijn, zijn inmiddels specialiteiten waarvan opdrachtgevers kunnen profiteren.

Vebo-beton-staal-Balkons-mallenmakerij-staal

Verwerkingsadvies

Vebo’s verwerkingsadviezen worden met een heel duidelijk doel geschreven: ze zijn van wezenlijk belang bij de verwerking van onze producten. In de praktijk blijkt echter dat door het niet altijd correct opvolgen van deze adviezen faalkosten en/of constructieve klachten kunnen ontstaan.

Vebo-beton-staal-Balkons-verwerking

 

Logistiek

Just-in-time leveringen

Vebo ontwikkelt, ontwerpt, produceert en levert just-in-time hoogwaardige prefab betonproducten. Research en productontwikkeling, maar ook anticiperen op en meedenken over ontwikkelingen binnen de bekendste takken van de bouw nemen bij Vebo Beton een prominente plaats in. Dit vraagt ook nogal wat van het logistieke proces. Wij zijn daar zeer flexibel in en stemmen onze leveringen af op het werkproces van de klant. Alle producten voorzien wij van barcodes, waardoor just-in-time leveren geen probleem is. Zo kunnen we bijvoorbeeld per woonblok balkonplaten leveren en deze op de afgesproken (voor de bouwer handigste) plek en tijdstip neerzetten.

 

Vebo-beton-staal-Balkons-logistiek2

Binnenstedelijk bouwen

Bij binnenstedelijk bouwen is het just-in-time leveren van balkonplaten van groot belang. Gebrek aan ruimte voor opslag van bouwproducten is er domweg niet. Vebo is zich bewust van het belang van de logistiek van binnenstedelijk bouwen door een balkon op het juiste moment en op de juiste plaats aan te leveren.


Reinigingsadvies

Prefabbeton heeft een lange levensduur. Om het fraaie uiterlijk ervan te behouden, is periodiek verwijderen van vuil beslist noodzakelijk. De frequentie waarin dit moet gebeuren, is afhankelijk van de atmosfeer waarin het prefabelement zich bevindt.

Prefabelementen kunnen veilig gereinigd worden met schoon leidingwater, eventueel in combinatie met een werkborstel. Chemische middelen en reinigingsmiddelen met zuur (zoals zoutzuur) raden we ten zeerste af, omdat dit soort middelen de toplaag van het beton kan aantasten. Reiniging met een stoom- of hogedrukreiniger is toegestaan, mits de druk niet te hoog is. Zorg dat hemelwaterafvoeren, spuwers, goten e.d. vrij blijven van vuil: water moet kunnen weglopen en niet op het beton blijven staan. Dit verkleint de kans op vervuiling (aangroei van algen en mos), verstoppingen en vorstschade. Bij vorst is het raadzaam water op balkon/galerij zo snel mogelijk af te voeren en sneeuw moet zo snel mogelijk geruimd worden. Matig daarbij het gebruik van (dooi)zouten omdat deze de kans op vorstschade enorm vergroten. Bij schade door vorst en dooizout springen er betonschilfers van het betonoppervlak (het zogenaamde scaling). Wilt u toch strooizout toepassen, gebruik dan alleen grof strooizout en geen keukenzout. Bij prefabelementen in een gemeenschappelijke ruimte raden we aan door één verantwoordelijke persoon te laten strooien, dit vermindert kans op overdosering.
Verder moeten schurende effecten op het betonoppervlak vermeden worden; deze beschadigen het betonoppervlak, wat leidt tot versnelde slijtage en vervuiling.