Nieuw gebouw Maritieme Academie 
doorspekt met producten van Vebo

De Maritieme Academie in Harlingen krijgt een prachtig duurzaam en gasloos nieuw gebouw, doorspekt met Vebo producten. Vebo Staal zorgde voor 3D tekenwerk, bedacht oplossingen voor bijzondere metselwerkdetails en leverde het ophangsysteem voor de prefab gevelelementen, stalen lateien en geveldragers met lange consoles. Vebo Beton leverde trappen en bordessen. 

Maritieme Academie Bovenaanzicht

Friso Aannemingsmaatschappij b.v. uit Sneek bouwt het nieuwe pand van de Maritieme Academie in Harlingen, vroeger ook wel bekend als de Zeevaartschool. ,,Friso werkt vaker samen met ons, het is al jarenlang een goede relatie voor zowel staal als beton”, zegt commercieel manager Janos Nieuwboer van Vebo Staal.

Modern en duurzaam
Het nieuwe schoolgebouw wordt een modern en vooral duurzaam pand. Het wordt volledig elektrisch verwarmd door zo’n 1000 zonnepanelen op het dak, in combinatie met luchtwarmtepompen. In december 2023 was de ruwbouw klaar. Vanaf mei 2024 wil de Maritieme Academie Harlingen de eerste leerlingen en studenten in het nieuwe pand huisvesten.
Volgens Janos Nieuwboer van Vebo Staal verliep het proces vlotjes. ,,Toen de offerte die we hadden uitgebracht was goedgekeurd, zijn we er naartoe gegaan voor overleg. Dan neem je alle details en aantallen nog eens door. Je bekijkt ook waar er eventuele clashes zijn en hoe je die aanpakt. Ook heb je regelmatig via de mail contact met elkaar. Het was een mooi werk om te doen, het is voorbeeldig verlopen.”.

Prettig
Projectleider Arnold Boersma van Friso bevestigt dat. ,,Bij Vebo zit veel kennis en kunde. Vebo heeft recentelijk een nieuw ophangsysteem ontwikkeld voor prefab gevelelementen. Dit systeem was voor dit werk een uitkomst. Ook leveren ze tekeningen in 3D aan. In het kader van de controle van raakvlakken en verdere uitwerking van de gevel is dat prettig. Vanuit een correct 3D-model maken wij zelf de productiedetails.” Friso aannemingsmaatschappij b.v. kwam ook bij Vebo terecht voor zo’n twintig trappen en tien bordessen in het nieuwe schoolgebouw in Harlingen.

geveldrager_14

Slaapkamers voor leerlingen
De Maritieme Academie staat erom te springen de nieuwbouw in gebruik te nemen. Het huidige schoolgebouw aan de Stationsweg voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. De stookkosten en kosten voor onderhoud zijn hoog. De nieuwbouw is een stuk duurzamer en aangenamer voor de studenten. In het nieuwe gebouw komen behalve leslokalen ook een restaurant met koffiecorner, een grote centrale ruimte aan de waterkant en slaapkamers voor 150 leerlingen.
Het grootste deel van de leerlingen VMBO Maritiem en Techniek van de Maritieme Academie Harlingen en een deel van de leerlingen van het Nova College Scheepvaart woont tijdens de schoolweken intern in de huisvesting. Ze komen uit heel Nederland en niet iedereen kan op en neer naar school. Leerlingen met de uitstroomrichting Rijn-, binnen- en kustvaart zijn bovendien vanaf het derde jaar verplicht om op de huisvesting te verblijven. Zo bereidt de school ze zo goed mogelijk voor op het wonen en leven op een schip.

Vebo haaksysteem

Een sterk staaltje van innovatieve samenwerking. Prefab gevelelementen worden opgehangen aan een nieuw haaksysteem van Vebo Staal.


Het ophangsysteem, het haaksysteem, onderscheidt zich van andere ophangsystemen. Bij dit systeem wordt het prefab beton direct vanuit de kraan opgehangen, zonder montage. Dit bevordert de bouwsnelheid enorm. Er hoeft in het detail geen rekening te worden gehouden met montageruimte, het systeem is in 3 richtingen traploos verstelbaar.

In de engineeringsfase zijn de producten naadloos op elkaar afgestemd. Dit was mede mogelijk doordat alle disciplines onder 1 dak opereren. Dat noemen we de kracht van de combinatie.

Meer weten? Neem contact op met één van onze specialisten.