Het meesterwerk van samenwerking:
ZBB lateien met steenstrips

 

Bij het ambitieuze Kanaalstraat-project in Lisse stond Vebo voor een uitdaging die vakmanschap, precisie en samenwerking vereiste. Op verzoek van Van Rhijn Bouw hebben we de opdracht aangenomen om ZBB lateien met steenstrips te produceren. Deze lateien werden opgehangen aan het casco door geveldragers en consoles, geleverd door Vebo Staal.

De sleutel tot succes lag in naadloze samenwerking. De aannemer wenste één centraal aanspreekpunt binnen Vebo, iemand die zowel het beton als het staal kon coördineren. Dit leidde tot intensieve communicatie tussen de engineers van Vebo Beton en Vebo Staal, waarbij elk product zorgvuldig op elkaar werd afgestemd. De complexiteit van het project vroeg om gedegen planning en afstemming tussen de beton- en staalconstructies, een uitdaging die we met vastberadenheid aangingen.

ZBB-Lisse

Een flinke puzzel

Een van de grootste uitdagingen was de diversiteit in de stenen die gebruikt moesten worden voor de steenstrips, elk met hun eigen afmetingen en vormen. Gezien de variaties in maatvoering moesten we regelmatig in overleg met de aannemer om alles perfect op elkaar af te stemmen. Dit begon met het gedetailleerde 3D-model in Tekla, waarin we nauwkeurig alle steenpatronen hebben uitgewerkt. Hoewel dit een complexe puzzel was, legde het de solide basis voor het uiteindelijke meesterwerk dat we wilden creëren.

Nadat de vormtekeningen waren goedgekeurd, volgden de gedetailleerde steentekeningen. Elk vormblad bevatte nauwkeurige maatvoeringen en specificaties voor elke steenstrip. De aantallen werden berekend met een marge voor zaagverlies en breuk. Elk steenpatroon werd zorgvuldig genummerd en uitgetekend. Vervolgens werden de steenstrips zorgvuldig volgens de tekeningen op de lateien aangebracht.

tekening-strips

Ook het logistieke aspect werd tot in de puntjes gepland. Gezien de beperkte ruimte op de bouwplaats werden de elementen direct vanaf de vrachtwagen gelost en gemonteerd. Dit betekende dat de elementen rechtopstaand moesten worden vervoerd, zodat de hijskraan ze zonder extra manoeuvres kon oppakken. Deze doordachte aanpak leidde tot aanzienlijke tijdwinst tijdens de montage.

Het uiteindelijke resultaat mag gezien worden als een meesterwerk van samenwerking en vakmanschap. De ZBB lateien met steenstrips zijn vrijwel onzichtbaar in het gevelaanzicht, een staaltje precisiewerk dat de klant meer dan tevreden heeft gesteld. Het Kanaalstraat-project in Lisse is niet alleen een indrukwekkend bouwwerk, maar ook een levend bewijs van wat mogelijk is wanneer expertise en samenwerking samenkomen in perfecte harmonie.

ZBB-Lisse-geel

Ondanks dat het een ‘uitdagend’ project was door de vele verschillende onderdelen, beperkte ruimte op de bouw en de soorten stenen, metselwerkverbanden en voegdiktes zijn we zeer tevreden over de geleverde kwaliteit door Vebo.

Thomas van der Kamp - Van Rhijn Bouw

logo-vrb-nieuw

Productie bij Vebo