Mooi project Groene Steegjes zorgt voor glimlach

We hebben eerder een artikel gepubliceerd over de bijzondere gevelelementen die Vebo heeft geproduceerd voor het project 'De Groene Steegjes' in Utrecht Leidsche Rijn.

Daarnaast leverde Vebo Beton voor dit project heel veel prefab elementen in talloze vormen en varianten.

Het gaat om elementen als plinten, spekbanden, raamdorpels, kozijnomlijstingen en afdekbanden.

Vebo was al vroeg betrokken bij het project dat door bouwbedrijf Van Grootheest wordt gebouwd. Het was een intensieve voorbereiding met veel overleg. Zo is onder andere gesproken over het combineren en vereenvoudigen van de details. Ook Vebo Staal leverde z’n bijdrage in de vorm van geveldragers. 

Groene Steegjes 19d

Vooraanstaande partij


”Als ik aan gevelbeton denk, dan denk ik meteen aan Vebo”, zegt projectleider Dirk de Kloet van Van Grootheest. ”Het is een vooraanstaande partij. En we zijn tevreden over de samenwerking.” In het voortraject overlegde Van Grootheest met Vebo over de vereenvoudiging van de elementen.
”Er zaten heel veel unieke betonnen elementen in, waardoor het te duur dreigde te worden. We zijn samen op zoek gegaan naar mogelijkheden om te combineren en standaardiseren. Zo heb je minder mallen nodig en wordt het ook goedkoper.”

Kersen op de taart


Calculator Bernhard Venema was namens Vebo Beton betrokken bij het project en is er erg enthousiast over. ”Dit zijn de kersen op de taart voor een calculator. Als ik over dit project praat, dan krijg ik een glimlach op mijn gezicht, al was het wel heel veel werk.”

In de wijk komen 84 woningen. De eerste fase is in de zomer van 2024 klaar, de tweede fase wordt naar verwachting eind 2024 opgeleverd. De wijk krijgt een art deco-uitstraling. Voor de invulling daarvan tekende INBO Architecten. ”Vanwege die art deco-stijl zie je veel kleine betonnen elementen terug in de woningen”, zegt De Kloet.

Groene Steegjes 15d

Lego


Bernhard Venema van Vebo Beton vertelt dat er in eerste instantie veel unieke prefab-producten werden gevraagd. ”Door veel producten semi-standaard te maken, was het mogelijk om met veel minder inspanning veel smaken te maken. Vergelijk het met lego. Je hebt een slim systeem van elementen die op allerlei manieren gecombineerd kunnen worden.”

Door juist al in het voortraject deze elementen zo vorm te geven dat al deze combinaties mogelijk zijn, hoeven deze ‘steentjes’ alleen nog maar op de juiste plek en in de juiste combinaties in de gevels aangegeven te worden. Bernhard: ”Je kunt er dan van uitgaan dat het uiteindelijk allemaal netjes op elkaar aansluit.”

Het gaat hierbij om zo’n zestig procent van de meters. ”Toen dat geregeld was konden we ons op de veertig procent unieke elementen storten, waaronder de weelderige gevelornamenten”, zegt Bernhard.

Groene Steegjes 10d

Middenweg


Hij roemt de manier waarop Van Grootheest de opdracht heeft aangepakt. ”Het bedrijf heeft altijd naar de middenweg gezocht. Ze zochten in ons echt een partner en die rol ligt ons goed. Die samenwerking zorgt voor de mooiste processen. Ik denk dat een groot deel van het succes in de goede communicatie tussen de partijen schuilt.”

Groene Steegjes 23d

Gevelelementen met bijzondere patronen en structuren

Voor het project De Groene Steegjes zijn door Vebo ook innovatieve gevelelementen vervaardigd met behulp van geavanceerde technologieën. 

Groene steegjes 2-liggend

Projectfoto's