VERNIEUWD: stalen borstweringssteun

De stalen borstweringssteun die Vebo al enige tijd op de markt heeft, is sterk verbeterd. In de praktijk blijkt de beperkte flexibiliteit ten aanzien van het bevestigen van afdekbanden een terugkerend struikelblok: de positie van de steun ten opzichte van de sparing in de afdekband komt vaak niet overeen, de posities van de aangelaste spouwankers ten opzichte van de lintvoegen idem. Toleranties van dit type borstweringssteun zijn beperkt en slechts in één richting op te vangen. Vebo zou Vebo niet zijn als we het erbij zouden laten zitten. We vonden de oplossing in meer flexibiliteit ten aanzien van afwijkingen in de maatvoering. De Vebo stalen borstweringssteun heeft nu een flexibele koppeling met de afdekband én verstelbare (losse) spouwankers!

Flexibiliteit middels een draadstang

De koppeling tussen borstweringssteunen en betonnen afdekbanden geschiedt in de nieuwe situatie middels een draadstang. Dit principe geeft veel meer flexibiliteit tijdens het op zijn plaats fixeren van de afdekbanden. Aan de bovenzijde van de stalen koker worden hiervoor de nodige voorzieningen (bijvoorbeeld slob-gaten of een plaat met gaten) opgenomen. Dankzij de slimme beugel kan de draadstang in meerdere richtingen worden verplaatst. Letterlijk niet voor één gat te vangen!

Het borstweringssteun is ook constructief verbeterd

Na studie van de afdeling productontwikkeling van Vebo Beton en Vebo Staal is er een wijziging aangebracht in het constructieve aspect van de borstweringssteun. De koppeling tussen de stalen koker en het binnenspouwblad gebeurt nu met verstelbare spouwankers. Het grote voordeel is dat de spouwankers niet exact op hoogte aan de koker hoeven te worden gelast om overeen te komen met de lagenmaat. Dit voorkomt veel werk en sluit foutrisico’s uit.

Drie vloerbevestigings-opties

Qua bevestiging van de borstweringssteun aan de vloer is er niets veranderd. Afhankelijk van vloerconstructie en voorkeur van de aannemer kan nog steeds worden gekozen uit drie bevestigingsprincipes: met kopplaat, met kop-/voetplaat of met voetplaat. Op de vernieuwde stalen borstweringssteun is inmiddels octrooi aangevraagd.