Vebo’s betonnen replica’s Rietveldstoel (in hsb) permanent tentoongesteld

In Uithoorn staat een nieuw kunstwerk. Het gaat om twee betonnen replica’s van de bekende Zig-Zag stoel van ontwerper/architect Gerrit Rietveld. Ze staan op verhogingen in de vijver van het gebouw De Hoeksteen. Het kunstwerk is door de stichting Galerie Fort a/d Drecht aan de gemeente aangeboden ter herinnering aan de gelijknamige galerie die haar deuren heeft moeten sluiten. Daarmee houdt ook de stichting op te bestaan. Het aanbieden van het kunstwerk houdt ook verband met het 50-jarig bestaan van De Hoeksteen: het kunstwerk is bedoeld als eerbetoon aan en aandachttrekker voor Gerrit Rietveld en zijn werk. De Hoeksteen is namelijk de enige kerk die door humanist Rietveld ontworpen is. In de loop van de tijd veranderde de functie van kerk in die van multifunctioneel centrum en bibliotheek.
De Zig-Zag stoelen zijn belangeloos geproduceerd door prefabbetonfabrikant Vebo Beton & Staal, op basis van originele ontwerptekeningen. De stoelen zijn uitgevoerd in hogesterktebeton en afgewerkt met een ‘Rietveld-rode’ coating, gesponsord door verfproducent Sika Nederland.

De stichting Galerie Fort a/d Drecht is door de Erven Gerrit Rietveld op de hoogte gebracht van het bestaan van de Zig-Zag stoel in beton. Vebo Beton & Staal heeft dit bekende werk namelijk, na goedkeuring door de Erven Gerrit Rietveld, als test- en studieobject gebruikt, om na te maken in een toentertijd nieuwe betonsoort, hogesterktebeton. Het testexemplaar bleek uitstekend te zijn gelukt, wat een prestatie is als men bedenkt dat het gewapende beton slechts enkele centimeters dun is.

Hogesterktebeton
Onder de noemer ‘Hogesterktebeton, dat zit Vebo als gegoten’, startte Vebo circa twee jaar geleden een publiciteitscampagne rondom deze innovatieve betonsoort. Vergeleken met traditioneel beton kent hogesterktebeton een veel hogere druksterkte, waardoor veel slankere constructies mogelijk zijn.
Met de campagne wilde Vebo destijds laten zien welke mogelijkheden hogesterktebeton biedt voor met name de woningbouwsector. Dit dus middels het produceren van een replica van Rietvelds Zig-Zag stoel. De unieke vorm van deze stoel zorgde voor een uitdaging op constructief gebied. Want hoe kun je alles zo construeren met een zo gering mogelijke materiaaldikte bij een zo sterk mogelijk geheel? Door te kiezen voor dit meesterstuk van Rietveld kon Vebo tonen wat er ook in de dagelijkse bouwpraktijk tot de mogelijkheden behoort. Denk bijvoorbeeld aan slanker uitgevoerde trappen en balkons. Via Vebo’s e-nieuwsbrief, hun website en de sociale media konden geïnteresseerden vijf weken lang in feuilletonvorm de ontwikkelingen in het project stap voor stap meebeleven.

De uitdaging van de Zig-Zag stoel lag ’m voornamelijk in de dunne delen (rugleuning, zitting, onderstel) waaruit de stoel bestaat én de zeer scherpe hoeken waarin deze delen met elkaar zijn verbonden. Vebo sloeg aan het brainstormen, ontwikkelen, testen en proefmodellen maken. Uiteindelijk was er een uitontwikkeld concept op basis waarvan Vebo het aandurfde het ‘het huwelijk’ tussen mal, wapening en beton te laten plaatsvinden.
Op de dag waarop ontkist kon worden, waren de verwachtingen hooggespannen. Was bijvoorbeeld de minimale betondekking die de bijzonder kleine maattoleranties toelieten wel voldoende? Andere vragen waren of de mal wel echt 100% gevuld was en wat de kwaliteit van de betonoppervlakken was. Nadat Vebo’s ‘meesterstuk’ voldoende was uitgehard om te worden beproefd, werd de stoel getest op zowel statische als dynamische belastingen. Daarbij werd ook het uithoudingsvermogen getoetst door het geleidelijk opvoeren van de belasting: van één tot tien zakken betonmortel à twintig kilo per stuk = tweehonderd kilo op het eind. Het eindresultaat was een zo goed als echte Zig-Zag stoel die in niets behalve materiaal en kleur is te onderscheiden van het origineel. U kunt de stoelen bekijken bij het gebouw De Hoeksteen in Uithoorn, waar ze permanent tentoongesteld staan.