Trendy: betonnen raamkaders

De laatste jaren is het gebruik van betonnen raamomkaderingen fors toegenomen. Met name het creëren van een ‘strakke’ uitstraling en het accentueren van raampartijen in een gevel zijn voor ontwerpers aanleiding om de ramen te omkaderen.

Raamkaders werden en worden niet alleen om die reden toegepast. Ook omdat dagkanten vaak ruw zijn en door draaiwind meer vuil aantrekken, worden ze steeds vaker afgewerkt met een strak en glad materiaal.

Materialen die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn aluminium en composiet, maar de laatste jaren zien we in Nederland steeds meer prefabbetonnen kaders in de gevel. De redenen zijn eenvoudig: een robuuster en natuurlijker uitstraling, constructief toepasbaar, onderhoudsvriendelijk en, niet geheel onbelangrijk: goedkoper. Bovendien is het dankzij HogeSterkteBeton mogelijk de raamkaders heel slank uit te voeren. Diktes van slechts 40 mm zijn daarbij geen uitzondering!

Met het Vebo-standaardassortiment lateien, spekbanden en raamdorpels is het al vaak mogelijk een raamomkadering te maken. Bij grotere overspanningen is het zelfs mogelijk hiervoor het assortiment voorgespannen spekbanden te gebruiken. Vaak worden boven de raamkaders stalen lateien getekend voor de opvang van het bovenliggende metselwerk. Door het gebruik van voorgespannen spekbanden kunnen die meestal vervallen. Over kostenbesparing gesproken!

Vragen die ons veel gesteld worden, zijn bijvoorbeeld of de raamkaders vooraf of achteraf gemonteerd moeten worden, en of deze gekoppeld moeten worden aan het metselwerk en/of de achterliggende constructie. Moet de aansluiting tussen de elementen een stijve (aangegoten) bevestiging zijn, of er gewoon los op gelegd worden? Moeten de aansluitingen worden afgekit of open worden gelaten? Met al dit soort vragen kan Vebo u deskundig helpen. Bogend op 60 jaar expertise op het gebied van gevelopvang – en dan met name de drukboogwerking boven gevelopeningen in combinatie met dilataties – kunnen onze adviezen u soms vele duizenden euro’s besparen. Wij adviseren u dan ook om ons er in een vroegtijdig stadium bij te betrekken.