Nieuw ophangsysteem Vebo Staal:
maximale stelmogelijkheden

Het nieuwe ophangsysteem voor prefab gevelelementen van Vebo Staal is met enthousiasme in de bouw ontvangen. Onder andere wordt dit toegepast bij het werk Nieuwbouw Surplus te Zeist. Verantwoordelijk hiervoor is Salverda Bouw. Hoofduitvoerder Ewout van Dronkelaar van genoemde aannemer staat ons op de bouwplaats te woord. Een systeem kan er op papier dan wel mooi uitzien, maar het gaat uiteraard om de toepassing in de praktijk.

Hoe is bijvoorbeeld de verstelbaarheid van het systeem op de bouwplaats? Immers: “Het stellen komt in dit project extra secuur omdat de betonbanden in de hoeken op elkaar aan moeten sluiten”, geeft Ewout van Dronkelaar te kennen.

Ons bezoek aan de bouwplaats van Salverda Bouw maakt een einde aan de bezorgdheid. Dankzij de toepassing van het Vebo Staal haaksysteem zijn de betonbanden in drie richtingen verstelbaar en eenvoudig waterpas te stellen. Voor dit laatste is er een speciale drukbout die zich aan de onderzijde bevindt.

De stelmogelijkheden van het haaksysteem komen bij dit project maximaal tot zijn recht. Het systeem zorgt dan ook voor een snellere montage: de betonband kan direct vanuit de hijskraan op de juiste positie worden gehaakt. Eenvoudig, het gebruik van gereedschappen is op dat moment niet meer nodig.

Ook op onze vraag over de bouwplanning van de prefabmontage wordt positief gereageerd. “Deze is meegevallen, er is zelfs sprake van een tijdsbesparing”, aldus de hoofduitvoerder van Salverda. Hij ziet zelfs nog mogelijkheden voor een optimalisatieslag, door de haakconsoles direct vanuit de tekening van Vebo in te lezen via de total station, om zo snel en simpel de maatvoering uit te kunnen zetten op de vloer. “Dit bespaart nóg meer tijd! Wat mij betreft wordt het systeem ook bij volgende projecten toegepast”, besluit Ewout van Dronkelaar.