Van lightrailligger tot snoekebek

Vebo Staal en De Meteoor werken samen aan een anti-ontsporingsconstructie voor treinen. Het is weer een voorbeeld van een bijzondere samenwerking binnen de BTE Groep, die zijn oorsprong kende in 2010.

Een initiatief dat hieruit voortvloeide, was een gezamenlijke productie van De Meteoor en Vebo Staal van een anti-ontsporingsconstructie (een zogenaamde snoekebek) op de lightrailligger (zie foto). Deze staalconstructie, bestaande uit meerdere elementen, vind zijn toepassing bij bruggen, tunnels en viaducten.

Contacten werden gelegd en onderhouden. De constructie is op verschillende plaatsen in de Oosterheemlijn toegepast. De Meteoor is verantwoordelijk voor de levering van de betonnen dwarsliggers, Vebo Staal verzorgt in samenwerking met de co-makers een geleiderailconstructie die op de dwarsliggers wordt aangebracht. Doel van deze constructie is ervoor te zorgen dat een trein in geval van een ontsporing toch op het spoor blijft.

Erasmuslijn

De Meteoor staat bekend om zijn expertise en kennis als het gaat om rail-infrastructurele vraagstukken voor de heavyrail- en lightrailprojecten. Aannemers die gespecialiseerd zijn in het aanleggen van spoortrajecten zijn dan ook zeer bekend met dit BTE-bedrijf.

Niet verwonderlijk dus dat BAM Infra Rail B.V. in het najaar van 2015 juist daar aan de deur klopte tijdens hun zoektocht naar een geleiderailconstructie voor toepassing bij de Erasmuslijn. Binnen de BTE worden veel verschillende disciplines uitgeoefend, waarmee we als groep een grote expertise en kennis op al deze gebieden hebben. Dit maakt dat we oplossingen voor complexe (infrastructurele) uitdagingen zoals hiervoor beschreven net iets makkelijker en vaak ook sneller kunnen uitdenken.

De elementen voor de Erasmuslijn zijn inmiddels geleverd. Wie weet kunnen we deze samenwerking met De Meteoor in de toekomst blijven vasthouden en zelfs uitbreiden.