Kozijnkaders van 2000 x 33 mm? HogeSterkteBeton!

Kozijnkaders zijn populair vanwege de fraaie accenten die ze gevelopeningen kunnen geven. Vaak stelt men wel de eis dat er zo slank mogelijk gedimensioneerd moet worden en dat er zo min mogelijk dilataties in de uiteindelijke gevel te zien mogen zijn. Aangezien slankheid en beton niet goed door één deur konden, werd vaak uitgeweken naar andere materialen. En dat is nu, dankzij HogeSterkteBeton (HSB), niet meer nodig. Voor het woonconcept ApparterrA produceert Vebo kaderelementen met een lengte van meer dan 2 meter en een dikte van slechts 33 mm!

Slanke kaders als randbekisting

Woonconcept ApparterrA is een ontwikkeling van Van Rhijn Bouw BV uit Katwijk. Het slimme ontwerp en de efficiënte bouwwijze zorgen voor zeer betaalbare woningen die flexibel in te delen zijn. De woningen zijn opgebouwd uit prefab wandelementen die door Thermogreen Building Solutions worden geproduceerd. De elementen hebben een stalen kern van verzinkte, 100 mm dikke profielen en zijn voorzien van een 90 mm dikke isolatielaag. Beide zijden zijn kant-en-klaar afgewerkt: de binnenkant met een cementgebonden plaat van 12,5 mm, de buitenzijde met steenstrips gelijmd op een 20 mm dikke betonnen laag op Isostuc.

De openingen voor de kozijnen worden in de negge afgewerkt met slanke kaders in HogeSterkteBeton. Deze kaderelementen hebben een gemiddelde dikte van slechts 33 mm en worden tevens gebruikt als randbekisting voor het spuitbeton waar de steenstrips op gelijmd worden. Voor de verankering in het spuitbeton wordt in de kaderelementen een stalen gaas over de hele lengte meegestort voor een optimale bevestiging. Nadat de elementen zijn uitgehard en de steenstrips erop zijn gelijmd, gaan de kant-en-klare wandelementen naar de bouw en wordt er in no time een ApparterrA-woning mee in elkaar gezet.

Al met al een goed doorgedacht idee, geboren door de inschakeling van de expertise van alle betrokken partijen. Inmiddels zijn de eerste 10 ApparterrA-woningen opgeleverd (project Mandersgaarde in Heemskerk).

125 inschrijvingen op 18 woningen

Men denkt bij prefabricage al snel dat er geen alternatieven of keuzemogelijkheden zijn voor de toekomstige bewoners, maar bij het ingenieuze en flexibele ApparterrA-concept is niets minder waar. Het beste bewijs hiervoor is het aantal van 125(!) inschrijvingen voor het vervolgproject De Vlinder in Heemskerk. Alle 18 woningen zijn inmiddels toegewezen en worden in het tweede kwartaal van 2015 opgeleverd. Meer informatie? Kijk op www.apparterra.nl.