Het Kaaspakhuis getransformeerd tot 52 monumentale appartementen

Het Kaaspakhuis getransformeerd tot 52 monumentale appartementen

Aan de Wachtelstraat in Gouda ligt een markant rijksmonument met een bijzondere geschiedenis: Het Kaaspakhuis. Jarenlang was dit gebouw van onder tot boven gevuld met houten planken waarop kazen lagen te rijpen, in hoogtijdagen wel 40.000 stuks. De zware exemplaren beneden, de kleine Edammertjes helemaal boven in de nok.
Het Kaaspakhuis is in verschillende fasen gebouwd tussen 1916 en 1949 en ontworpen door architect P.D. Stuurman. Opdrachtgever was destijds de Coöperatieve Kaasproducentenvereniging. Aanvankelijk bestond die uit 33 boerenkaasmakers, maar groeide al snel uit tot een vereniging met honderden leden. Na de verhuizing in 2013 kwam het Kaaspakhuis leeg te staan.

Op dit moment is Vergeer Bouw druk bezig met de bijzondere transformatie van kaaspakhuis naar woongebouw. De (maar liefst) 52 appartementen behouden daarbij de unieke sfeer en uitstraling die je alleen in een oud pakhuis vindt. Na de transformatie blijft het een rijksmonument met behoud van de daarbij behorende authentieke en ambachtelijke karaktereigenschappen.

Straks valt bij binnenkomst direct het centrale atrium op. Het glazen dak zorgt voor een zee van licht op de prefabbetonnen galerijplaten. Deze zijn aan de onderzijde voorzien van verdiepte ronde vlakken die moeten herinneren aan de vele duizenden kazen die hier hebben gelegen.
Omdat er aan de bovenzijde ook een antislipstructuur in de platen moest worden aangebracht, heeft Vebo de galerijplaten vanuit de achterzijde gestort, ongeveer zoals een wand gestort wordt. Dit hield in dat – vanwege de structuren in zowel onder- als bovenzijde – de kist demontabel moest worden uitgevoerd.

Inmiddels zijn de eerste platen geplaatst en vordert het werk gestaag. Op de website van Vergeerbouw is onder het kopje ‘In de steigers’ een grote hoeveelheid foto’s te zien van de voortgang van deze unieke transformatie. Met name de aansluiting van de galerijplaten met het trappenhuis en de lift is niet alleen esthetisch bijzonder maar ook uitvoeringstechnisch puik werk!

Een vermeldenswaardige bijzonderheid is nog dat de oude houten planken waar de kazen op hebben gelegen als gevelbekleding van het gebouw worden hergebruikt. In de volgende uitgave van Vebo E-zine hopen we u het eindresultaat te kunnen tonen!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ja… ook deze website maakt gebruik van cookies.

Door op “Ja, ik ga akkoord” te klikken geeft u toestemming om met cookies en vergelijkbare technieken (persoons)gegevens te verzamelen,
op te slaan en verder te verwerken conform ons privacy- en cookiestatement .

Ja, ik ga akkoord

Ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief.