deel 3:

Onze mallenmakerij heeft weer vakwerk geleverd: de houten mal is een eersteklas stuk timmerwerk. We hebben gekozen voor hout omdat in dat materiaal aanpassingen veel eenvoudiger zijn uit te voeren. Ook in het malontwerp is rekening gehouden met het kunnen uitvoeren van aanpassingen, om zo te kunnen anticiperen op eventuele gebreken in ons ontwerp.

De wapening bestaat uit één stuk, exact de vormen van ons meesterstuk volgend. Door het slanke ontwerp en de bijzonder kleine maattoleranties blijkt het een enorme uitdaging de wapening exact passend in de mal te krijgen. Dit wordt tijdens het instellen van de mal nog eens extra duidelijk, waardoor we ter plekke nog kleine modificaties moeten uitvoeren.

Op zeker moment zijn wapening en mal dan toch in dusdanige configuratie dat er overal voldoende doch zo klein mogelijke betondekking is. Het storten kan beginnen! Voor een zo effen mogelijk betonoppervlak hebben we rekening gehouden met een zo smal mogelijke stortopening. De speciaal ontworpen storttrechter past weliswaar perfect, maar de wapening ter plekke van de opening blijkt het beton danig in de weg te zitten. Dit bemoeilijkt het vollopen. Bovendien dragen de hoge dichtheid en sterke adhesie van het hogesterktebeton ook niet bij aan een soepele stort. Met als resultaat dat die zo’n drie kwartier in beslag neemt, ondanks alle inspanningen van de tussentijds ingeschakelde triltafel.

 

Lees ook deel 4 in onze 6-delige serie:

na uitharding gaan we ontkisten. De eerste reacties!