Karwei bouwmarkt Deventer:
helemaal van deze tijd met HSB

De afgelopen tijd hebben wij u, middels de 6-delige serie over de productie van de bekende Zig-Zag stoel van Gerrit Rietveld, laten zien dat wij op het gebied van HogeSterkteBeton (HSB) een uitdaging niet uit de weg gaan. Met onze versie van de stoel wilden we u tonen welke mogelijkheden deze geweldige betonsoort biedt.

Het kunnen omzetten van die mogelijkheden in concrete projecten geven we een vervolg in deze eerste Vebo Visie E-zine. Een vervolg, omdat we eerder in de Vebo Visie publiceerden over het project Molenwerf in Amsterdam (balkonplaten in HSB).

Deze keer aandacht voor in HogeSterkteBeton uitgevoerde plinten. Ze zijn toegepast bij de nieuwbouw van een Karwei bouwmarkt op de Keizerslanden in Deventer.

De bouw van de bouwmarkt is eind vorig jaar afgerond met voor Karwei nieuwe vormgevingskenmerken. Deze zijn onder meer terug te vinden in de gebruikmaking van natuurlijke kleuren, de gevelbeplating met houtstructuur en een opvallend strakke en slanke belijning.
Dat het toepassen van deze kenmerken een serieuze aangelegenheid was, is wel gebleken. De gekozen afmeting van de toe te passen plinten, de daarbij behorende slanke detaillering en de gekozen kleur – zwart – sloten een in standaardbeton gestorte plint al in een vroeg stadium uit. Een initieel gekozen alternatief bleek prijstechnisch niet haalbaar.

Om die reden kwam Gert van de Goor van BBG Bouw terecht bij Vebo. Gezamenlijk werd opgetrokken om tot een goede oplossing te komen. Toepassing van HSB werd al snel tot optie gebombardeerd. Hierbij was de juiste kleur echter het knelpunt. Uitvoering in antraciet was wél mogelijk, maar dat voldeed niet aan de door Karwei voorgeschreven kleur. Daarom is uiteindelijk besloten de plinten in HSB standaardgrijs uit te voeren, zodat ze later door de bouwer in de juiste kleur geschilderd konden worden. Op deze manier kon de gewenste slanke belijning worden doorgetrokken, op een manier die ook prijstechnisch aan alle verwachtingen voldeed.

Het uiteindelijke resultaat mag er zijn. Zowel de opdrachtgever als Vebo is dik tevreden met de in totaal 245 meter aan geleverde plinten van bijna 100 cm hoog. Hiermee voldoet deze bouwmarkt aan de nieuwe huisstijl van Karwei en is Deventer een moderne bouwmarkt rijker.