Clarissenhof: strakke lijnen in historisch Tilburg

In Tilburg bouwt Van de Ven Bouw en Ontwikkeling bv (een VolkerWessels-onderneming), nabij het stadscentrum en op één minuut lopen van het station, het Clarissenhof. Een nieuwbouwproject waar alles samenkomt. Rust en leven, stad en groen, jong en oud, historie en moderne architectuur. De locatie van het Clarissenhof inspireerde DOK architecten tot het ontwerp. Het Clarissenhof ligt in het hart van Tilburgs nieuwe ‘hotspot’ Spoorzone 013. Dit gebied grenst aan de noordzijde aan de oude muren van het Clarissenklooster. Het ontwerp is geïnspireerd op de architectuur van het inmiddels verdwenen klooster. Getracht wordt de ‘sacrale’ sfeer te laten herleven. Strakke lijnen en klassieke boogramen wisselen elkaar af.

De inbreng van Vebo Staal tijdens de eerste verkenningsgesprekken heeft er zeker voor gezorgd dat die strakke lijnen konden worden gerealiseerd. In het eerste (3D-)ontwerp werd rekening gehouden met een aparte constructieve verankering van de kaders. Vebo Staal stelde voor deze op te nemen in het gewicht van het metselwerk dat op de geveldragers komt te liggen. Hierdoor werden dilataties in het metselwerk tot een minimum beperkt. Dit levert een veel rustiger en daardoor ook strakker gevelbeeld op.

Naast de (traditionele) geveldragers levert Vebo Staal ook de stalen lateien voor het gehele project, wat bestaat uit in totaal zeven gebouwen. De montage van deze producten neemt Namotech, een van de vaste montagebedrijven van Vebo Staal, voor zijn rekening. Inmiddels is de bouw in volle gang. Eind 2017 worden de eerste appartementen opgeleverd, begin 2018 zal het Clarissenhof helemaal bewoond zijn.