Renovatiemarkt ontdekt steeds meer de voordelen van HogeSterkteBeton

HogeSterkteBeton (HSB) verovert bouwend Nederland en wordt ook steeds vaker toegepast bij renovatieprojecten. Zoals in de Indische Buurt in Amsterdam, waar Vebo’s HSB is toegepast. Alle betrokken partijen concludeerden na afronding van het project hetzelfde: de unieke eigenschappen en voordelen van dit wonderlijke mengsel waren optimaal benut, waardoor de HSB-toepassing ook veel financieel voordeel opleverde.

In de Indische Buurt ligt de Sumatrastraat. Aan de achterzijde van een aantal woningen moesten de balkons dringend vernieuwd worden. WBV Eigen Haard gaf de opdracht aan HSB-Bouw uit Volendam om de woningen te renoveren.

Aan de achtergevel is, na demontage van de bestaande galerijplaten, een staalskelet op een betonfundering geplaatst. De fundering bestaat alleen uit stalen buispalen met hierop een eenvoudige betonbalk als koppeling naar de woningfundering. Daarna zijn alle nieuwe balkonplaten in één keer geplaatst voor de achtergevel. Zo ontstonden ook geen bouwkundige moeilijkheden aangaande koudebruggen en constructieve belastingen naar de bestaande constructie.

Het voordeel van lichtgewicht

Groot voordeel van HSB is duidelijk de gewichtsbesparing. In de Amsterdamse binnenstad is het niet mogelijk een grote kraan neer te zetten. Door het relatief geringe gewicht van de nieuwe HSB-balkonplaten volstond een lichte mobiele torenkraan. Daarnaast geeft het geringe gewicht van HSB-producten ontwerpers en architecten een veel grotere vormvrijheid.

Nog regelmatig wordt opgemerkt dat HSB duur is. En toch, niets is minder waar! Vergeet niet dat er veel minder beton nodig is (HogeSterkteBeton, de naam zegt het al). Daardoor is het gewicht van HSB-producten lager, waardoor funderingen en verdere ondersteunende constructies lichter kunnen worden uitgevoerd. Uiteraard stijgt het aandeel wapening, maar zodra de balans wordt opgemaakt, blijkt dat HSB helemaal niet zo duur is als men wel eens denkt.