50 mm dunne muizentrap in UHSB

Op onze jubileumkalender stond het al genoemd: “Vebo, van aanrechtblad tot hogesterktebeton.” Een mooi voorbeeld waartoe hogesterktebeton (HSB) kan leiden, is de ontwikkeling van slanke (muizen)trappen.

Snel geleverd

Al sinds jaar en dag kunt u bij Vebo terecht voor een grote diversiteit aan trappen met een evenzo grote keuze aan op- en aantreden. Vebo heeft zich dan ook ontwikkeld tot een echte trappenspecialist. In de Productselector op onze website wordt wekelijks bijgehouden welke nieuwe uitvoeringen erbij komen en welke er verdwijnen. Immers, doordat trappen sterk onderhevig zijn aan wet- en regelgeving (denk aan bijvoorbeeld andere verdiepingshoogtes), verandert er nogal eens wat. In zulke gevallen kunnen dan de stalen mallen van een bepaalde optrede in verschillende uitvoeringen – met bomen/schrobranden of vlakke treden – worden afgevoerd. Toch biedt diezelfde wet- en regelgeving ons ook vaak kansen; het is vaak de reden dat we ons standaardpakket kunnen uitbreiden. Voor u als bouwer heeft dat vervolgens het voordeel dat de mallen al beschikbaar zijn en dat de standaardtrappen dus niet alleen snel, maar ook nog eens voor een scherpe prijs geleverd kunnen worden.

Speciale trappen, bijvoorbeeld in (U)HSB

Naast het grote pakket aan standaardtrappen beschikt Vebo ook over de kennis en kunde om speciale trappen te maken. Van trappen met kwarten of onder- en bovenbordessen tot aan muizentrappen in (ultra)hogesterktebeton. En van die laatste hebben we onlangs een bijzonder exemplaar – naar een ontwerp van JHK Architecten – afgeleverd bij ingenieursbureau ABT in Velp. Voor ons geen onbekende partij, want als gerenommeerd constructiebureau komen we ABT vaker tegen en maken we zelf gebruik van hun kennis binnen diverse samenwerkingsverbanden.

50 mm dun

Ook voor deze speciale trap hebben alle partijen intensief samengewerkt om tot een zo slank mogelijke trap te komen. Die zou aanvankelijk 70 mm dik worden, maar werd uiteindelijk 50(!) mm dun. ABT had zichzelf de uitdaging gesteld een dergelijke slankheid te krijgen, wat uiteindelijk met het specifieke rekenprogramma DIANA is gerealiseerd.

Tekenen en rekenen is één, maar dán komt de realisatie. Als je je bedenkt dat er in die 50 mm ook nog wapening moet, zal duidelijk zijn dat er in de productie een enorme uitdaging lag.

Met behulp van proefstortingen kwam uiteindelijk naar voren dat met bevestiging van trilmotoren aan de zijkant van de mal het beste resultaat werd bereikt.

Ook het lossen en transporteren vroegen speciale aandacht. Zo is de trap in een op maat gemaakt frame geplaatst, om te voorkomen dat de trap tijdens transport en plaatsing zou beschadigen. Na het plaatsen is de trap aangestort en, na vier weken uitharden, voorzien van de glazen baluster.

Op YouTube is een timelapse geplaatst, waarop goed is te zien waartoe samenwerking en optimaal gebruik van alle aanwezige kennis kan leiden.