Markant wooncomplex ondersteund door geveldragers én engineering van Vebo Staal

In een bosrijke omgeving aan de rand van mediadorp Hilversum verrijst een uniek bouwwerk. Uniek vanwege de gekozen vorm die met een beetje fantasie te vergelijken is met een omgekeerde piramide. Verantwoordelijk voor de bouw is Lokhorst Bouw. Het appartementencomplex, Belvedère genaamd, begint smal aan de onderkant en wordt naar boven toe gelijkmatig steeds breder. Na oplevering biedt het plaats aan 55 appartementen verspreid over tien verdiepingen.

Verantwoordelijk voor de engineering en het leveren van de stalen geveldragers is Vebo Staal. Vanwege de constructie van het gebouw is in goed overleg besloten twee geveldragersystemen toe te passen, rekening houdend met de gunstigste plaatjes in technisch en financieel opzicht. Naast losse consoles zijn dit geveldragers met een doorgaande hoeklijn. Omdat de toegepaste betonlateien ook een constructieve functie hebben maar ze, vanwege de dimensionering, van onvoldoende wapening konden worden voorzien, is het noodzakelijk dat de stalen geveldragers het volledige gewicht en de krachten van het gevelmetselwerk kunnen dragen. De gekozen oplossing zorgt ervoor dat de betonlatei onder het doorgaande hoeklijn hangt en daardoor ‘slechts’ het eigen gewicht hoeft te dragen.

Zowel in de voorbereidingsfase als tijdens de uitvoering was sprake van een uitstekende samenwerking tussen Lokhorst en Vebo Staal. De uitvoering van de werkvoorbereiding vond volledig op BIM-niveau plaats. Nu nog in 2D, maar als het aan de bouwer ligt, wordt bij een volgend project een gezamenlijk 3D-traject gevolgd.