Onze verwerkingsadviezen, uw belang: gebruik het juiste opvulmateriaal

Vebo’s verwerkingsadviezen worden met een heel duidelijk doel geschreven: ze zijn van wezenlijk belang bij de verwerking van onze producten. In de praktijk blijkt echter dat door het niet altijd correct opvolgen van deze adviezen faalkosten en/of constructieve klachten kunnen ontstaan. Ter voorkoming hiervan nemen wij periodiek in de Vebo Visie E-zine diverse regelmatig terugkerende gevallen onder de loep. Zo kunt u onnodige kosten voorkomen. Immers: onze verwerkingsadviezen, uw belang!

In deze uitgave aandacht voor het op de juiste wijze uitvullen van onze stalen geveldragers. Het uitwijken van de kist aan de bovenzijde van de vloer heeft een scheve vloerrand tot gevolg. Het bevestigen van een geveldrager aan deze scheve vloerrand heeft gevolgen voor de stand van de geveldrager. Deze kan niet waterpas worden gesteld, waardoor een open ruimte ontstaat die opgevuld moet worden. Heel vaak worden hiervoor de plaatjes gebruikt die bedoeld zijn voor onder andere het op hoogte stellen van kozijnen. Deze zijn echter NIET toepasbaar bij een constructieve bevestiging zoals bij de geveldrager!

De belasting die voorkomt uit een geveldrager, is aanzienlijk hoger dan de belasting die optreedt bij het tijdelijk ondersteunen van een kozijn. Er moet dus een ander materiaal worden toegepast om indrukking van de plaatjes te voorkomen. Vebo Staal adviseert dan ook haar speciale 3V-vulplaat, geproduceerd van een hoogwaardige (slagvaste) vezel versterkt kunststof. Dit materiaal zorgt ervoor dat de belasting op de juiste manier kan worden overgedragen naar de achterliggende constructie.
Ook niet onbelangrijk zijn de slim gekozen nokjes op de 3V- vulplaat, deze voorkomen dat het uitvulmateriaal achter de consoles weg kan vallen.

Al tijdens het inkoop- en voorbereidingsproces – én in de verwerkingsadviezen! – wijzen we aannemers erop dat bij een dergelijk probleem de juiste uitvulling moet worden gekozen. Het is dan ook niet voor niets dat diverse aannemers ervoor hebben gekozen deze 3V-vulplaten standaard bij hun geveldragers mee te laten leveren.
Wordt gekozen voor de Vebo ECO 3D-geveldrager, dan is bovengenoemd advies niet van toepassing. Dit type heeft standaard een stelbout, en beschikt daarmee automatisch over een slimme diepte-instelmogelijkheid.

Verkeerde opvulling die niet in staat is de druk op te nemen, kan leiden tot het naar binnen verplaatsen van het metselwerk, al dan niet met scheurvorming tot gevolg! De foto’s geven u een beeld.
Het juist toepassen van onze (verwerkings)adviezen voorkomt onvoorziene problemen op de bouw en voorkomt daaruit voortvloeiende faalkosten. Dit advies is van toepassing op de Vebo stalen geveldrager. Zie ook www.vebo.nl/service/verwerkingsadviezen.

Wilt u meer weten of heeft u vragen over onze verwerkingsadviezen, neem dan contact op via de e-mail: info@vebo.nl of telefonisch: 033-299 26 00.