Ultraslanke prefab betonelementen zorgen voor authentieke uitstraling

Innovatieve prefab betonelementen voor kant-en-klaar gevels

Bij Vebo blijven wij ons richten op de toekomst. Beton en de toepassing daarvan veranderen in een rap tempo. Wij volgen die ontwikkelingen en maken er deel van uit. De huidige woningbouwtendens is prefab, waarbij gevels kant-en-klaar uit de fabriek komen en op de bouwplaats worden geassembleerd. Deze manier van bouwen kent andere materialen, maar ook bestaande materialen die anders worden uitgevoerd en toegepast, zoals beton. Bij Vebo gaan we geen uitdaging uit de weg, dus leveren wij graag onze bijdrage aan deze prefab bouwtechniek. Uiteraard houden wij de kwaliteit van onze producten hoog, zoals u van ons gewend bent.

Woningfabriek

In een markt waar een woningtekort is – en dus snel moet worden gebouwd – in combinatie met een tekort aan bouwvakkers, is het logisch dat er naar oplossingen wordt gezocht die afwijken van de traditionele woningbouw. Prefab bouwen staat gelijk aan sneller bouwen. Maar prefab bouwen is per definitie anders dan traditioneel bouwen. Behalve dat prefab bouwen sneller gaat, heeft het als voordeel dat er minder gebeurt op de bouwplaats en er met constante kwaliteit kan worden gebouwd doordat de gevels binnen in een ‘woningfabriek’ in elkaar worden gezet. Prefab gevels zijn ook lichter in gewicht en hebben een hoge isolatiewaarde.

Spaansen Bouwsystemen in Harlingen produceert, levert en monteert prefab gevels voor de woningbouw. Vebo levert ook aan Spaansen betonelementen die op de kant-en-klaargevel zijn afgestemd.

Nieuwe producten

Vebo heeft inmiddels een assortiment nieuwe producten ontwikkeld die veel slanker zijn dan de traditionele gevelelementen die wij leveren. We gebruiken hiervoor dus minder beton. Niet zo vreemd, want ze zijn in dit geval geen onderdeel van de draagconstructie van de woning. Deze producten – raamdorpels, lateien en spekbanden – zijn met name bedoeld voor ontwerpers en architecten om ook in de prefab bouw een traditioneel gevelaanzicht te bieden. Je ziet geen verschil met een traditionele gevel.


Materiaal

Traditionele dorpels, lateien en gevelbanden zijn gemaakt van gewapend beton. Dit geldt niet voor de betonelementen die geplakt worden op de kant-en-klare gevel. Om breuk te voorkomen gebruikt Vebo vezelversterkt beton voor de slanke en ultraslanke gevelelementen. Zo is ook ultraslank beton toch sterk genoeg. Alle vormen en maten zijn mogelijk. 

Hoe werkt het?

Kant-en-klare gevels worden in een fabriek compleet samengesteld, inclusief kozijnen en isolatiemateriaal. Een robot brengt nauwkeurig steenstrips aan op basis van een zorgvuldig vormgegeven computermodel. Omdat er sprake is van een geconditioneerde omgeving in de fabriek, waarbij weersomstandigheden geen rol spelen, is de kwaliteit gegarandeerd.  

Metselrobot Spaansen

De gevelelementen van Vebo worden evenals de steenstrips verlijmd op de wand. Er zijn gemeenten die uitsluitend verlijmen van spekbanden of lateien verbieden. In dat geval worden deze producten ook mechanisch geborgd.

Vervolgens gaan de kant-en-klare gevels op transport naar de bouwplaats. Daar worden ze in het casco gemonteerd wat een enorme tijdwinst op de bouwplaats oplevert. Ook is de kans op fouten aanzienlijk kleiner (foutreductie) en zijn de kosten beter beheersbaar. 

Bijkomend voordeel is de onafhankelijkheid van het weer dat in Nederland steeds extremer wordt. Zo is er geen metselaar meer die buiten op de steiger aan het werk is. Bovendien speelt de kant-en-klaarbouw in op het tekort aan bouwvakkers.

Vebo Kant-en-klaar gevel

Co-creatie

In co-creatie met de opdrachtgever is alles mogelijk. Vebo’s eigen engineering-afdeling tekent, berekent en adviseert ook als het gaat om slanke en ultraslanke gevelelementen. We hebben inmiddels een bescheiden assortiment, maar wij kijken graag samen met de opdrachtgever naar de mogelijkheden. Zo maken we de elementen in co-creatie op maat. 

Waarom kiest onze klant voor prefab gevels?

Waarom kiezen onze klanten voor bouwen met kant-en-klare gevels? We vroegen het aan Roy Harink, projectleider bij Bouwbedrijf Roosdom Tijhuis B.V., al vele jaren een trouwe klant van Vebo, die in opdracht van BPD 27 woningen in het project Weideblick in Meppel bouwt. 

‘Wij bouwen deze huizen met kant-en-klare gevels van Spaansen’, vertelt Harink. ‘Deze gevels passen wij steeds vaker toe, omdat ze een aantal voordelen hebben. 

De gevels worden inclusief isolatiemateriaal en beglazing en kozijnen door Spaansen geproduceerd. In de ‘gevelklaar’-fabriek plakt een robot de steenstrips erop. De gehele gevel wordt vervolgens op een vrachtwagen naar de bouwplaats gebracht. Zo kunnen de complete gevels geassembleerd worden waardoor de buitenmuren van de woning in één keer af zijn. Er is geen metselwerk op de bouwplaats, dus zijn er ook geen steigers nodig. Dan gaat de bouw plotseling snel. Behalve de snelheid is deze manier van bouwen ook dé oplossing voor het tekort aan bouwvakkers. We hebben nu al niet genoeg metselaars en dat zal in de toekomst alleen maar minder worden.’

Vertrouwd met Vebo

‘In de voorbereiding hebben we wat meer tijd nodig’, legt Harink verder uit. ‘Het vergt behoorlijk wat engineering om de gevels exact als 3D-model uit te werken. Maar op de bouwplaats halen we die tijd weer meer dan in.’

Roosdom Tijhuis heeft drie eigen architecten in dienst die woningen ontwerpen. Zij pasten spekbanden, lateien en raamdorpels van Vebo bij gewoon metselwerk al vaak toe. In het woningbouwproject in Meppel worden deze betonelementen van Vebo (in afgeslankte vorm) door Spaansen in de gevel geplaatst. Harink: ‘Het grote voordeel is dat onze architecten de vrijheid hebben om deze betonelementen in hun ontwerp mee te nemen. En op de bouwplaats hoeft de metselaar niet meer met zware spekbanden de steiger op om ze handmatig te leggen.’

‘In Meppel hebben we nog andere prefab-elementen in de woningen toegepast: we gebruiken er integrale vloeren van VBI waarin het installatiewerk al is ingebouwd. Nadat deze vloeren op de bouwplaats zijn gemonteerd, hoeven wij deze alleen nog aan elkaar te koppelen, wat voor de installateur weer werkbesparing oplevert. Daarnaast bouwen we met prefab traptorens inclusief leidingschachten, prefab binnenwanden en scharnierdaken. Al die dingen bij elkaar bevorderende snelheid enorm.’

Wet kwaliteitsborging

De kwaliteit van de in de fabriek gebouwde gevels is standaard hoog. De geconditioneerde omgeving waarin wordt gebouwd is immers beter beheersbaar dan in weer en wind werken in de buitenlucht. Zo behoort het uitlogen van kalk tot het verleden en is door robotisering de foutreductie aanzienlijk. De kant-en-klaargevels inclusief de slanke en ultraslanke betonelementen van Vebo voldoen ruimschoots aan de eisen die de Wet kwaliteitsborging voor de bouw (Wkb) stelt aan deze methode van bouwen.

Vogelstenen

Om de natuur een handje te helpen gebruikt de traditionele bouw al enige tijd de zogenoemde invliegopeningen voor bijvoorbeeld vogels die in het leefgebied van de bouw voorkomen. Deze ‘vogelstenen’, zoals ze ook worden genoemd, zijn ook voor kant-en-klaargevels beschikbaar. Inmiddels heeft Vebo al versies in het assortiment voor huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen. 

Vogelsteen met mus
Huismus
Gierzwaluw
Vogelsteen vleermuis
Vleermuis