vebo
3-mrt-2020 10:44:00

Optimalisatieslag expeditie Vebo Beton

De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de optimalisatie van het opslagterrein van Vebo Beton. Naast het creëren van extra opslagruimte is gekeken naar de effectiviteit van de werkzaamheden. ‘Het kan altijd beter’ is binnen Vebo een bekend gezegde. En wat een verbeteringen zijn er gerealiseerd.

Uitbreiding van de productiecapaciteit vraagt om extra opslagruimte. Deze kon worden gerealiseerd door plaatsing van zowel een vaste als mobiele stelling, goed voor een gezamenlijke oppervlakte van 3000m2 en een extra capaciteit van 2679 palletplekken. Voor een mobiele stelling is gekozen vanwege de flexibiliteit die deze met zich meebrengt. Wanneer de Vebo productmix dit verlangt kan de stelling binnen 1 dag worden afgebroken en herplaatst.

Totaal bieden de stellingen ruimte aan ca. 20.000 unieke producten. Van al deze producten is bekend op welke pallet deze staan, waar de pallet zich bevindt, wanneer het product is gestort etc. Alle palletplekken (vakken) zijn in staat een gewicht van 1500 kg te dragen. Ongeacht de plaats waar de pallet wordt geplaatst. De pallets die in de vakken staan opgesteld zijn berekend op 1500 kg en de reachtruck die er rijdt is begrenst tot ditzelfde gewicht. De sorteerplekken in de nabijheid van de stellingen zijn zo ingericht dat per bouwlaag, bouwnummer of gevel gepalleteerd kan worden. Een zelf bedacht scansysteem geeft een waarschuwing wanneer een verkeerde pallet wordt gepakt om te laden. Een zelf ontworpen automatiseringssysteem vindt de lege palletplekken zodat hier niet naar gezocht hoeft te worden.

Door de nieuwe manier van opslag is de kwaliteit sterk verbeterd. Voorheen werden pallets op elkaar gestapeld. Hierdoor moesten pallets vaak worden opgepakt en verzet. Iedere keer dat zo’n handeling werd uitgevoerd leverde kans op schade op. Ook het dicht tegen elkaar aanzetten van de pallets is door de vakken geëlimineerd, doordat er op de pallets geen producten van 2 meter en langer mogen liggen. Het vak is 2,25 meter breed. Met de hoogte van de pallet werkt het net zo. Niet meer dan 1 meter hoog. Dit is tevens de maat die vrachtwagenchauffeurs met hun klem kunnen pakken. Naast slagen op het gebied van kwaliteit levert de nieuwe werkwijze ook zichtbare tijdswinst op.

Uiteraard is ook volop gekeken naar de veiligheid om en nabij de stellingen. Het feit dat na storm Ciara de tot 9 meter hoge stellingen nog overeind staan, laat zien dat ook op dit gebied een stuk kwaliteit is neergezet.

 

 

 

‹ Vorige blog Volgende blog ›