vebo
26-sep-2019 11:09:00

Nieuwbouw van appartementen The George

Op de Zuidas in Amsterdam verrijst aan de Boelegracht een bijzonder gebouw. We hebben het over de nieuwbouw van appartementen The George, een project dat wordt gerealiseerd door BAM Wonen. The George bestaat uit 47 appartementen en kent een bijzondere vormgeving. Het gebouw heeft aan de buitenkant de vorm van een opwaaiende zomerjurk met een knipoog naar de Amsterdamse school.

Aan de buitenzijde heeft de gevel een opmerkelijk patroon. Het metselwerk bestaat uit pixels met verschillende kleuren geglazuurde baksteen waarbij ook een reliëf is bedacht. Een behoorlijke uitdaging voor de metselaar gezien er 53 verschillende stenen zijn in 5 verschillende kleuren!

Dit uitdagende project vroeg om een gedegen voorbereiding. Vebo Staal is in het voortraject van het project al betrokken en gevraagd mee te denken in oplossingen, met name daar waar het het schuin oplopende metselwerk betreft. Het metselwerk in de zijgevels loopt aan de onderzijde schuin omhoog. Hierdoor moet het metselwerk door een geveldrager worden opgevangen, dit geldt ook voor de prefab betonlatei, beplakt met steenstrips, die onder de geveldrager hangt. Buiten dat het hoeklijn van de geveldrager rond loopt, is dit nog een redelijk standaard oplossing.

Meer hoofdbrekens waren er nog bij de grootste uitdaging van het project; het schuin oplopende deel in de achtergevel van het gebouw en de halve maanvorm ter hoogte van de dakrand.
De bovenzijde van deze rand is afgewerkt met metselwerk. Dit metselwerk wordt in het werk aangebracht. Om te voorkomen dat het metselwerk afschuift zijn er steunen geëngineerd die moment vast zijn en deze afschuiving opvangen.

De tussenliggende steunen zijn voorzien van een verdraaibare kopplaat op de steun zodat deze in iedere hoek toepasbaar is. Bovenop deze steunen komt een speciaal geperforeerde plaat waar tijdens het metselen op maat gemaakte spouwankers doorheen moeten worden aangebracht.
Zo is de rollaag verankerd tegen het afwaaien en kan de veiligheid worden gewaarborgd. 

 

 

‹ Vorige blog Volgende blog ›