Vebo Staal:
25 jaar innoveren, ontzorgen en meedenken

Twee jaar geleden bestond prefabbetonleverancier Vebo Beton uit Bunschoten zestig jaar. In 2018 is het de beurt aan zusterbedrijf Vebo Staal om haar 25e verjaardag te vieren. Ter gelegenheid van het jubileum trekt het bedrijf haar beste feestoutfit aan. Kreeg Vebo Staal het afgelopen jaar al een compleet opgefriste huisstijl, dit jaar zijn ook de vrachtwagens aan de beurt. Ze krijgen geheel nieuw vormgegeven, frisse dekzeilen. Strak, esthetisch, kleurrijk en doordacht, zonder te veel te willen ‘knallen’.

Zo’n zelfde kwaliteitsbewuste bescheidenheid kenmerkt Vebo Staal in de kwart eeuw dat het bedrijf nu bestaat. In die tijd is Vebo Staal uitgegroeid tot een betrouwbare, innovatieve bouwpartner, met de ambitie nog beter te worden. Allerlei kwaliteitscertificaten onderstrepen deze ambitie en dit kwaliteitsbewustzijn, zowel product- als procesmatig. Daarbij zijn meedenken en ontzorgen binnen Vebo Staal een centraal gegeven in de dagelijkse bedrijfsvoering geworden.

Sinds 1993 blaast Vebo Staal een duchtig partijtje mee met grote broer ‘Beton’. En daarmee zijn de leveringsmogelijkheden van het bedrijf Vebo als geheel flink toegenomen. Zowel ‘Staal’ als ‘Beton’ beschikt over een enorme knowhow als het aankomt op het naadloos combineren van gevelondersteunend staalwerk met elk denkbaar prefabbetonproduct. Een unieke combinatie in de bouw!

25 jaar geleden begon het bij ‘Staal’ met lateien. Daar konden stalen geveldragers al snel aan worden toegevoegd, evenals een groeiend aantal mogelijkheden in conserverings- en kleurmogelijkheden. In diezelfde tijd bouwde Vebo Staal een stevige reputatie op als innovatief meedenker. Zo zag in 2006 de stalen borstweringssteun het licht. Deze stalen kokersteunen zijn de ondersteuning van een borstwering. Ze worden veelal op dakranden gemonteerd en nadien geheel opgenomen in de op te metselen borstwering. Het eerste type, met aangelaste spouwankers, werd na verloop van tijd vervangen door het type met traploos verstelbare spouwankers. Groot voordeel is dat die spouwankers altijd tot precies op lagenmaat kunnen worden geschoven. Bij die verbeterslag kreeg de ‘borstweringssteun 2.0’ ook een flexibele draadstang, waarmee afdekbanden sneller op hun plaats kunnen worden gelegd.

Een ander voorbeeld van een door de bouw hooggewaardeerde productdoorontwikkeling was die van de stalen geveldrager. Het precies goed uitgelijnd monteren van geveldragers was geen eenvoudig werkje: bouwtoleranties moeten binnen deze relatief kleine constructie-elementen worden opgevangen. Om montage te vergemakkelijken, bedacht Vebo in 2008 de open stelplaat. Deze maakt exacte uitlijning van geveldragers makkelijker, sneller en preciezer, mede doordat de geveldrager niet meer van zijn verankeringen hoeft te worden getild. Een innovatie die menig bouwbedrijf al heel veel tijd heeft bespaard.

De doorontwikkeling van de ‘gewone’ geveldrager is zeker ook vermeldenswaardig in de 25-jarige geschiedenis van ‘Staal’. Het resultaat was de zogenaamde ECO-variant die nog preciezer en veelzijdiger instelbaar zijn dan de basisuitvoering. Weer wat later werd het assortiment uitgebreid met het type ECO-3D, waarbij de hoeklijn middels een stelbout ook traploos in diepte kan worden gesteld, zonder losse drukplaatjes. Vooral bij niet-vlakke vloerranden is dit bijzonder praktisch. Inmiddels is ruimschoots bewezen dat de ECO- en ECO-3D-geveldragers grote tijdwinst opleveren. Niet alleen bij de montage van de geveldragers, maar ook van de steen- en betonproducten die eraan worden gekoppeld.

Voortbordurend op het stelboutprincipe: de 3D-verstelbare console is de nieuwste innovatie van Vebo Staal. Ook hiermee zijn verschillen in maatvoering snel te compenseren. De stelbout zit rechtstreeks in de console en hoeft dus niet apart in het prefab te worden bevestigd. De nieuwe consoles zijn nu al een dusdanig succes, dat ze aan het standaardproductenpakket van Vebo Staal zijn toegevoegd. Daarmee hebben ontwerpers wéér meer mogelijkheden tot hun beschikking om vrijwel elk gevelontwerp te kunnen verwezenlijken.

Het blijkt dus wel dat Vebo Staal nog lang niet uitgeïnnoveerd is. Op naar het volgende jubileum!