Tango en Twister: ‘als in beton gegoten’ balkonelementen

HSB Bouw uit Volendam gaat twee woontorens realiseren aan de Aziëweg in Haarlem. VMX Architects uit Amsterdam is de ontwerper, Van Rossum uit Amsterdam tekent voor de constructie.

De woontorens Tango en Twister bestaan respectievelijk uit 55 huurappartementen en 69 koopappartementen. De torens hebben een opvallende, ronde vorm, vergelijkbaar met het Twister-ijsje. “Per verdieping zijn de balkons een kwartslag gedraaid”, verduidelijkt projectleider Arian van der Lee. Elke woonlaag telt vijf appartementen. Verder krijgen de appartementen een balkon over de volle breedte.

HSB Bouw gaat tijdens de bouw gebruikmaken van tunnelbekisting. Van der Lee: “Daarbij worden de balkons in één keer mee aangestort. Een gewaagde, maar gezien de complexe vormgeving ook verantwoorde beslissing.”

Dat deze werkwijze om een uitstekende samenwerking tussen de betrokken partijen vraagt, mag duidelijk zijn. Daarom is er al in een vroeg stadium uitvoerig overleg geweest met Vebo Beton en tunnelspecialist Hendriks. Dit heeft ertoe geleid dat er met de eerste balkonelementen een proefopstelling is gemaakt om te zorgen voor perfecte aansluitingen tussen de balkons en tunnelbekisting.

De oplevering van beide torens is in het tweede kwartaal van 2018. Zowel op de website van HSB Bouw als op Facebook is de voortgang van dit bijzondere werk uitvoerig te volgen. Aanrader!