Renovatie consoles: een technisch hoogstandje

Renovatie consoles: een technisch hoogstandje

Al sinds jaar en dag vind je in Zandvoort aan de Keesomstraat een viertal flats voorzien van galerijplaten die op consoles rusten. In verband met de leeftijd van het gebouw vinden met enige regelmaat controles plaats om de veiligheid van bewoners (en bezoekers) te garanderen. Tijdens deze laatste check werd geconstateerd dat de bestaande prefab consoles aangetast waren door corrosie en chloriden. Besloten werd tot renovatie over te gaan en deze consoles te vervangen. Voor deze renovatie is Vebo benaderd door Hemubo, specialist in renovatie en onderhoudsprojecten, en gevraagd mee te denken en mee te werken aan het leveren van nieuwe consoles. Omdat de galerijplaten nog in goede staat bleken te zijn was ‘slechts’ het vervangen van de prefab consoles nodig.

Dit vraagstuk was bij Vebo Beton in goede handen.
De galerijplaten werden tijdelijk aan weerszijden naast de console ondersteund waarna de oude consoles konden worden afgezaagd.

Vervolgens konden de nieuwe stekken ca. 750 mm in de bouwmuur worden geboord. Met een hulpstuk werd de nieuwe console in de kraan gehangen en over de nieuwe ingeboorde stekken geschoven. Om dit te realiseren is een drietal gains in de console opgenomen.

Nu is het in standaard situaties waarin gains en stekken verticaal worden toegepast, zoals bij kolommen of wanden, niet zo moeilijk deze vol te gieten met gietmortel om een goede aansluiting te maken met de onderliggende constructie. Bij een horizontale toepassing van stekken en gains is dat een stuk lastiger. Er kan luchtopsluiting plaatsvinden in de gains of bij de aansluiting van de bouwmuur en er kan vocht in de gains terechtkomen.

De oplossing werd gevonden door met het gieten van de gietmortel te beginnen bij de onderste gain (1). De gietmortel loopt dan aan de achterzijde van de consoles van beneden naar boven zodat de gietmortel weer de bovenste gains in kan lopen en er aan de voorzijde weer uitloopt (2).  Bij Hemubo werd een proefopstelling gemaakt om deze werkwijze te testen. Met deze methode kon worden gegarandeerd dat er geen luchtopsluiting in de gains en de aansluiting met de bouwmuur plaats zou vinden.

Om de nieuwe prefab consoles nog extra te beschermen tegen zouten, de lucht, chloriden en andere mogelijke invloeden, werden deze voorzien van een coating. Omdat de bovenzijde van de console in het werk moeilijk bereikbaar is, werd deze zijde al op de productielocatie van Vebo gecoat.

Verspreid over 2 jaar levert Vebo voor dit gedeelte van het project 748 consoles. Mogelijk volgen nog meer projecten, waarin de hierboven beschreven techniek gaat worden toegepast.

Bovenaanzicht:

Zijaanzicht:

Achteraanzicht:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ja… ook deze website maakt gebruik van cookies.

Door op “Ja, ik ga akkoord” te klikken geeft u toestemming om met cookies en vergelijkbare technieken (persoons)gegevens te verzamelen,
op te slaan en verder te verwerken conform ons privacy- en cookiestatement .

Ja, ik ga akkoord

Ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief.