Onze verwerkingsadviezen, uw belang: reiniging en onderhoud van beton

Vebo verwerkingsadviezen worden met een heel duidelijk doel geschreven: ze zijn van wezenlijk belang bij de verwerking van onze producten. In de praktijk blijkt echter dat door het niet altijd correct opvolgen van deze adviezen faalkosten en/of constructieve klachten kunnen ontstaan. Ter voorkoming hiervan nemen wij periodiek in de Vebo Visie E-zine diverse regelmatig terugkerende gevallen onder de loep. Zo kunt u onnodige kosten voorkomen. Immers: onze verwerkingsadviezen, uw belang!

In deze uitgave aandacht voor de algemene reinigings- en gebruiksvoorschriften van prefabbeton. Want beton is weliswaar een onderhoudsarm materiaal, maar niet onderhoudsvrij! Net als bij elk ander natuurlijk materiaal is er ook bij beton een aantal zaken waarmee rekening gehouden moet worden.

Wat wel en wat niet

Prefabbeton heeft een lange levensduur. Om het fraaie uiterlijk ervan te behouden, is periodiek verwijderen van vuil beslist noodzakelijk. De frequentie waarin dit moet gebeuren, is afhankelijk van de atmosfeer waarin het prefabelement zich bevindt.
Prefabelementen kunnen veilig gereinigd worden met schoon leidingwater, eventueel in combinatie met een werkborstel. Chemische middelen en reinigingsmiddelen met zuur (zoals zoutzuur) raden we ten zeerste af, omdat dit soort middelen de toplaag van het beton kan aantasten. Reiniging met een stoom- of hogedrukreiniger is toegestaan, mits de druk niet te hoog is. Zorg dat hemelwaterafvoeren, spuwers, goten e.d. vrij blijven van vuil: water moet kunnen weglopen en niet op het beton blijven staan. Dit verkleint de kans op vervuiling (aangroei van algen en mos), verstoppingen en vorstschade.Bij vorst is het raadzaam water op balkon/galerij zo snel mogelijk af te voeren en sneeuw moet zo snel mogelijk geruimd worden. Matig daarbij het gebruik van (dooi)zouten omdat deze de kans op vorstschade enorm vergroten. Bij schade door vorst en dooizout springen er betonschilfers van het betonoppervlak (het zogenaamde scaling). Wilt u toch strooizout toepassen, gebruik dan alleen grof strooizout en geen keukenzout. Bij prefabelementen in een gemeenschappelijke ruimte raden we aan door één verantwoordelijke persoon te laten strooien, dit vermindert kans op overdosering.
Verder moeten schurende effecten op het betonoppervlak vermeden worden; deze beschadigen het betonoppervlak, wat leidt tot versnelde slijtage en vervuiling.

Wilt u meer weten of heeft u vragen over onze verwerkingsadviezen, neem dan contact op via de email: info@vebo.nl of telefonisch: 033-299 2600.

1 Reactie
  1. Mooi artikel, prima info!