perronpaal

Nieuwbouw zuidperron treinstation Halfweg-Zwanenburg

bouwconcept/engineering MGX Group, gebouwd door Ballast Nedam Infra Noord West B.V., ontworpen door Movares adviseurs & ingenieurs.

Vebo bedient bouwend Nederland steeds breder. Dat blijkt onder meer uit dit infraproject, de nieuwbouw van treinstation Halfweg-Zwanenburg. De MGX Group tekende voor het bouwconcept en de engineering van het zuidperron, alwaar de ondergrond bijzonder slap is. Commercieel manager Martijn de Oude: “Het zuidperron is gemaakt met ons gepatenteerde COMPARON®-systeem, op basis van EPS-blokkenfundering en prefabbetonnen perronplaten. Elke module van het systeem kan helemaal prefab op de bouwplaats komen. Gebeurt dit in de juiste volgorde, dan leg je een perron heel snel op zijn plek, zonder voorbelasting. Ons systeem is gewichtsneutraal: het gewicht van het ontgraven materiaal brengen we weer terug met EPS-blokken en betonnen perronplaten. Dat terugbrengen moet heel snel omdat je in korte tijdsperiodes moet werken waarbinnen het treinverkeer wordt stilgelegd. Hier hebben we zo’n 250 m1 perron in hooguit 40 uur uitgevoerd.
Voor de perronplaten kwamen we, op aanraden van een netwerkpartner, uit bij Vebo. We waren onder de indruk van de bereidheid mee te denken en te investeren in een tak van de bouw waarin ze normaal niet opereren. Vebo moest de perronplaten niet alleen just-in-time leveren, maar ook – vanwege alle specifieke details – in de goede volgorde. We moesten elke plaat die van de trailer kwam meteen op exact de juiste plek kunnen leggen. Vebo heeft zich uitermate stipt aan de buitendienstregeling weten te houden. In elk opzicht.”

Andere eisen:

  • zichtwerkbeton, moest aan de hoogste kwaliteit voldoen
  • alle perronplaten met Gian II antislipmotief
  • zeer grote maatvastheid
  • allerlei detailleringen zoals uitsparingen voor trapfunderingen, staanders van de overkapping, afvoerputten, doorvoeren voor elektrische voorzieningen
  • elke perronplaat moest in de juiste mate licht taps toelopen om de boogstraal van het perron exact te kunnen volgen
  • absolute just-in-time-levering