Vebo als rots in de branding:
‘prefab-basaltkeien’ vormen unieke gebouwbasis

Oprijzend uit het water alsof het op een dijk is gebouwd: appartementencomplex Centaurus in Heerhugowaard. Wie de onderste twee lagen van dit bouwwerk ziet, zal ongetwijfeld een link leggen met de vele kilometers dijken die we in Nederland hebben liggen. Als nieuwbouw moet opgaan in de omgeving en een natuurlijk beeld moet opleveren met de vele waterpartijen die ons land rijk is, dan is Centaurus nu al een historisch voorbeeld.

BAM Woningbouw Noordwest is de uitvoerende partij van het complex. Het bestaat uit 48 vrijesectorappartementen, elk met een woonoppervlakte van circa 98 m2, verdeeld over 13 lagen. Centaurus is onderdeel van nieuwbouwproject Stad van de Zon. De bijzondere ligging direct aan het water en de kwalitatief hoogwaardige afwerking zorgen voor een aantrekkelijke woonomgeving, waarbij alle woningen beschikken over een eigen parkeerplaats op het naastgelegen terrein.

Basaltkeien

De buitenschil van de onderste verdiepingen heeft qua uiterlijk de contouren van een dijk met basaltkeien. Uitvoering in echte basaltkeien bleek onmogelijk. Daarom werd er uitgeweken naar prefabbeton. Er werd contact gezocht met Vebo en gevraagd naar de mogelijkheden. Niet alleen het uiterlijk maar ook de ophanging en de hoekaansluitingen waren dermate complexe vraagstukken dat hiervoor een speciaal projectteam tussen BAM Woningbouw Noordwest en Vebo werd opgezet.

Toen de hobbels eenmaal waren overwonnen, was het de taak aan Vebo om deze elementen uit te voeren in enkele mallen, zonder onnoemelijk veel malkosten. Immers: de diverse types zorgen voor ombouwwerk en risicovolle esthetische uitdagingen, waarbij het natuurlijk wel de bedoeling was dat ontkisten gewoon mogelijk bleef zonder de mal ieder keer te hoeven ombouwen.

Uiteindelijk is het project voor alle partijen naar volle tevredenheid verlopen en staat Centaurus op een robuuste basis die eeuwigdurend standhouden uitstraalt. Naar verwachting zal de oplevering plaatsvinden begin maart 2016.

Kortom, ook voor ‘onmogelijke’ specials zoals basaltkeien in prefab is Vebo Beton uw rots in de branding.