HogeSterkteBeton maakt ‘onmogelijke’ balkonplaten mogelijk

De informatie over HogeSterkteBeton (HSB) komt bij bouwend Nederland steeds meer en beter door. En, belangrijker nog, die informatie wordt ook steeds vaker daadwerkelijk gebruikt. Dit blijkt bijvoorbeeld duidelijk bij appartementencomplex Residentie CarnisserHoeck in Barendrecht, een werk van Aannemersbedrijf P. van Leeuwen b.v. uit Meerkerk.

Dit appartementengebouw is uniek voor Barendrecht. Het karakteristieke gebouw met gebogen daken bestaat uit zes zeer luxueuze appartementen met een woonoppervlak van circa 180 tot 220 m2. Onder het gebouw is een parkeerkelder met voor elk appartement een parkeerbox met twee eigen parkeerplaatsen en een separate berging.

In één charge gestort

Elk appartement beschikt over twee terrasbalkons. Waar aanvankelijk grote problemen dreigden bij deze grote en zware balkons, kwam de heer A. van Straten van het genoemde bouwbedrijf op het idee om de terrasbalkons bij Vebo aan te vragen en te informeren naar de mogelijkheden in HSB.

Iedereen zal bij het zien van de foto’s snappen waarom deze opdracht een kolfje naar Vebo’s hand was: balkonplaten van bijna 8 x 3 meter – met ook nog eens een betonnen borstwering in een radius – zijn op zijn zachtst gezegd voor iedere betonfabriek een uitdaging en een kans zich te onderscheiden.

Door toepassing van HSB kon de dikte verminderd worden van 275 mm naar 175 mm. Daarmee was het grootste probleem – het gewicht – geëlimineerd. Vervolgens lag nog wel een grote uitdaging bij Vebo’s mallenmakers om een mal te ontwikkelen waarmee dit element in één charge gestort kon worden, om zo een stortnaad te voorkomen. Hierbij was er ook de uitdaging het gestorte element met zo min mogelijk luchtbellen en met een strak oppervlak uit de kist te krijgen.

Na diverse hoofdbrekens, voeten in aarde, niet-aflatende inzet en gebruik van de kennis van de diverse disciplines binnen Vebo, is het resultaat verbluffend te noemen. De bewoners kunnen vanaf hun veilige, ruime, mooi vormgegeven én strak uitgevoerde terrasbalkons genieten van het uitzicht over de groene lintzone langs de Voordijk en de uitgestrekte Noordersingel. Waar zal dit toe leiden …