deel 5:

Óns wachten was al beloond; nu dat van u nog! In deze aflevering is het zover: ons meesterstuk is uitgehard om te worden beproefd. Met een grote knipoog en een diepe buiging naar de meester, Gerrit Rietveld, blijken we in staat te zijn geweest een geslaagde versie van zijn wereldberoemde Zig-Zag stoel te maken. In hogesterktebeton!

We hebben de stoel uiteraard getest op zowel statische als dynamische belastingen, waarbij ook het uithoudingsvermogen is getoetst. Daarbij hebben we gebruikgemaakt van zakken mortel om de belasting aan te brengen en die gaandeweg op te voeren.

Maar niet voordat er een echte praktijktest heeft plaatsgevonden: een collega werpt zich op als eerste statische last. Hij gaat met enige voorzichtigheid op de stoel zitten … waarop er niets gebeurt. Een andere collega, van iets forsere afmeting, neemt de plaats van zijn voorganger in. Dit in weerwil van zijn opmerking dat hij niet gelooft dat de stoel hem zal houden. Hij neemt plaats, waarop we de stoel een kleine tik horen geven. Die voelt de statische last in kwestie ook waarop die snel van de stoel af gaat. Na inspectie blijkt het beton in de rug van de diagonaal enkele heel kleine scheurtjes te vertonen.

Daarop besluiten we de stoel verder langdurig te testen op sterkte. Dit doen we door er zakken mortel van 20 kg op te leggen:

1e dag 4 zakken
2e dag ’s ochtends 5 zakken
2e dag ’s middags 6 zakken
3e dag 7 zakken
4e dag 8 zakken
5e dag ’s ochtends 9 zakken
5e dag ’s middags 10 zakken

Op de 4e en 5e dag hebben we de stoel tevens aan dynamische belastingen blootgesteld. Daarvan vindt u hier een filmpje.

Lees ook het laatste deel in onze 6-delige serie:

welke inzichten heeft het traject van onze Zig-Zag stoel opgeleverd? Wat kan anders, wat kan beter?