Heilijgers en Vebo Staal:
leren van elkaar, leren met elkaar

Dat Vebo Staal naast standaard ook goed is in speciaal maatwerk, is naar onze eigen doch bescheiden mening wel bekend in de bouw. Heilijgers Bouw uit Amersfoort is er sowieso van op de hoogte. In de vele jaren dat wij nu samenwerken met dit verrassende, op huisvesting gerichte bouwbedrijf, zijn er al vele standaard- en maatwerkproducten van Vebo Staal in hun projecten toegepast. Door de jarenlange samenwerking weten we wat we aan elkaar hebben. We zijn er dan ook op gericht om een voor beide partijen in alle opzichten zo efficiënt mogelijk resultaat te verkrijgen.

Dat bereiken we mede door met elkaar te overleggen, alternatieven te bedenken, prijzen met elkaar te beoordelen, mee te denken in de toepassing en verwerking van de producten en ga zo maar door.

‘Klein randje’ metselwerk

Zo zijn we met elkaar ook de samenwerking aangegaan bij het project Regent’s Park in Amersfoort. De drie woongebouwen liggen in de Amersfoortse villawijk Bergkwartier. De exclusieve appartementen en penthouses hebben vele luxe voorzieningen. Daarnaast is het project gesitueerd in een prachtige groene omgeving, met stukken bos, grote bomen en mooie niveauverschillen.

De woongebouwen lijken heel veel op elkaar maar zijn onderling wel verschillend. Dit uit zich onder andere in het aantal woningen, de afmetingen en de gevelindelingen.

De buitengevels van de gebouwen stralen exclusiviteit uit door onder andere slanke horizontale metselwerk-gevelvlakken. En zien we metselwerk, dan denken we natuurlijk aan stalen lateien en geveldragers van Vebo die het metselwerk ondersteunen en dragen.

De geveldragers voor dit werk lijken in eerste instantie eenvoudig. Toch komen we, zoals zo vaak, ook in dit werk weer speciale maatwerkoplossingen tegen. Het merendeel van het door de geveldragers te ondersteunen metselwerk is namelijk maar 550 mm hoog. Niet echt spannende belastingen dus. Echter, we kijken niet alleen naar onze geveldragers maar denken ook mee in aansluitende bouwonderdelen, zoals de stabiliteit van het te dragen metselwerk. In dit geval bleek het moeilijk om voldoende stabiliteit van zo’n ‘klein randje’ metselwerk de verkrijgen.

In overleg met Heilijgers is besloten om onze consoles te voorzien van aangelaste spouwankers, zodat het metselwerk daarmee ook gestabiliseerd wordt. Dat dit ook gevolgen heeft voor de constructieve berekeningen van de geveldragers spreekt voor zich: we krijgen nu namelijk ook te maken met windbelasting die rechtstreeks vanuit het metselwerk via onze geveldragers naar de hoofddraagconstructie overgebracht moet worden.

Slimme bodemplaten

Vervolgens kwam er nog een andere speciale maatwerkoplossing naar voren, en wel bij de toepassing van de spouwafdichtingsplaten. Bij Vebo noemen we dit de bodemplaten. Meestal is dit alleen een horizontale afdichting. In dit project loopt het metselwerk door tot voorbij de onderzijde van het balkonplafond. Voor een nette afwerking is hierdoor ook een verticale spouwafwerking nodig. In eerste instantie was dit gedetailleerd als een multiplexstrook. Dit is arbeidsintensief en onderhoudsgevoelig. Vebo’s oplossing bleek eenvoudig: we maken een hoge verticale zetting aan onze bodemplaten, waarmee je in één keer klaar bent. Daarnaast geeft dit een esthetisch mooie en strakke aanblik die zeker past bij een project met riante en exclusieve appartementen zoals dit.

Inmiddels zijn twee van de drie gebouwen opgeleverd, het derde gebouw is op dit moment in uitvoering. Van de leermomenten die zich bij de uitvoering van de eerste twee gebouwen hebben aangediend, wordt nu geprofiteerd bij de uitvoering van het derde gebouw. Zo kunnen we dit laatste gebouw samen nóg efficiënter uitvoeren. Leren ván elkaar en leren mét elkaar dus!