Efficiënt bouwen met Staal, dankzij 3D-verstelbare consoles

In Amersfoort verrijst De Stadskeerkring, een project nabij de historische binnenstad waar tweehonderd appartementen en enkele stadwoningen worden gebouwd. Aannemer Vastbouw Oost B.V. is verantwoordelijk voor de realisatie.

In samenspraak met de aannemer werd het voor dit project ultieme ophangsysteem bedacht om de juiste ondersteuning aan de (ook door Vebo geleverde) ZBB-elementen te bieden. Dit is gerealiseerd middels toepassing van 3D-verstelbare consoles. Deze zijn voorzien van een stelbout zowel horizontaal (op hoogte) als verticaal.

De 3D-verstelbare consoles bleken hét juiste hulpmiddel om de grote betonelementen aan op te hangen. De 3D-stelbout zorgt er namelijk voor dat de elementen traploos en dus rechtstreeks vanuit de kraan gesteld kunnen worden. Op de grond wordt het haak-anker aan het prefabbetonproduct gemonteerd. De prefabelementen worden vast‘gehaakt’, gesteld en vervolgens gelost. Verschillen in maatvoering (door diverse bouwtoleranties) kunnen eenvoudig worden gecompenseerd dankzij de stelbout. Bovendien wordt op de bouwplaats een handeling bespaard, doordat de stelbout rechtstreeks in de console zit en daarmee niet apart in het prefab hoeft te worden bevestigd.

Dit ophangsysteem is een dusdanig succes gebleken, dat het product inmiddels aan het standaardproductenpakket van Vebo Staal is toegevoegd.