Duurzaamheid stalen lateien en geveldragers

Als specialist op het gebied van stalen lateien en geveldragers krijgen we regelmatig vragen over de duurzaamheid van de stalen lateien en geveldragers. Over enkele veel voorkomende onduidelijkheden zullen we hier opheldering verschaffen.

Stalen lateien en geveldragers worden geconserveerd volgens de geldende regelgeving voor het verzinken (ISO1461) en het coaten (NEN 5254).
Aanvullend op deze regelgeving is er specifiek voor de lateien en geveldragers een beoordelingsrichtlijn (BRL3121) en een KOMO-keur met productcertificaat van toepassing.
In deze laatste 2 documenten is, buiten de constructieve aspecten, onder andere bepaald wat de minimale zink- en coatlaagdikte in een bepaald gebied van Nederland moet zijn.

In het kustgebied (dit is een strook van 10km vanaf de kustlijn) dient er op de thermisch verzinkte onderlaag minimaal een 2-laagse poedercoating van 120µm toegepast te worden.
In het binnenland (dit is >10km van de kust) wordt volstaan met een enkel thermisch verzinkte uitvoering. Bij esthetische wensen kan er een poedercoating worden toegepast. Dit is een enkel laags systeem met een laagdikte van 80µm.

Door onder andere te voldoen aan de regelgeving op het gebied van conservering kan Vebo op de geleverde producten een levensduurgarantie van 50 jaar afgeven.
Bekijk hier de volledige KOMO keur.