BTE verandert om beter op klantbehoefte te kunnen inspelen

Henk Schaap

Henk Schaap

Henk Schaap Businessunit Directeur van Vebo Beton & Staal, Steenhuis en Nehobo 

BTE verandert om beter op klantbehoefte te kunnen inspelen

Meer klantgerichtheid, snelheid, daadkracht en flexibiliteit. Dat zijn voor de BTE Groep belangrijke redenen om per 1 oktober 2021 de organisatievorm te wijzigen. Het bedrijf legt meer verantwoordelijkheden bij de verschillende BTE-bedrijven. Dat gebeurt door vier businessunits te vormen. Elke businessunit krijgt een eigen directeur. Voor Vebo Beton & Staal, Steenhuis en Nehobo wordt dat Henk Schaap. 

Henk Schaap is nu nog Manager Commercie van Vebo Beton & Staal, Steenhuis en Nehobo maar zal per 1 oktober toetreden tot het directieteam van BTE. De andere drie businessunits worden geleid door zijn collega’s Bas Anneveldt, Alfred Heij en Eric de Groot. Bart van Melick blijft Algemeen Directeur van BTE, ook de Financieel Directeur Erwin Leuven blijft op centraal niveau actief. De verandering kost geen arbeidsplaatsen. 

Beter inspelen op veranderingen
‘’BTE is nu nog functioneel georganiseerd, maar de dynamiek in de markten is groot. Er vinden veel veranderingen plaats en daarop willen we beter inspelen”, zegt Algemeen Directeur Bart van Melick. ‘’We hebben te maken met de stikstofproblematiek, de naweeën van de coronapandemie, de stijging van de grondstofprijzen, noem maar op. Daar willen we adequaat op kunnen reageren.” 

Hij vervolgt: ‘’De verschillen tussen de bedrijven en de productieprocessen zijn onderling best groot. Dat vraagt om een specifieke aanpak, die je het best kunt sturen als je er dicht bovenop zit. En dat is met de kleinere units het geval.” 

De ondersteunende diensten blijven overkoepelend werken. Daarmee wordt het delen van kennis geborgd en schaalgrootte gecreëerd. Zo blijven bijvoorbeeld QHSE, Procesinnovatie en Inkoop als centrale afdelingen voor de hele groep werken. 

Volgens Bart van Melick is de betrokkenheid van de bedrijfsleiding door de nieuwe vorm groter. ‘’Personeel zal merken dat de directie er meer is en er dichter op zit. Dat maakt het mogelijk om als afzonderlijk bedrijf sneller te handelen.” 

Mooie uitdaging
Henk Schaap heeft ruime ervaring in de betonindustrie. Hij begon bij Holcim en was tien jaar actief als directielid van de CRH-bedrijven Calduran, Dycore en Heembeton. Hij begon in 2020 bij BTE waar hij als Manager Commercie verantwoordelijk was voor de commercie van verschillende BTE-bedrijven die leveren aan de woning- en utiliteitsbouw. Henk Schaap is enthousiast over zijn nieuwe uitdaging; ‘’Ik heb veel zin om met de collega’s van Vebo, Steenhuis en Nehobo de bouwwereld te bedienen met onze fantastische prefab beton- en staalproducten en daarmee een mooie bijdrage te leveren aan de BTE Groep.’’ 

Logische stap
De keuze voor een nieuwe organisatievorm betekent niet dat de oude vorm niet deugde. ‘’In de bouwcrisis waren er destijds hele goede redenen om het centraal te organiseren”, zegt Bart van Melick. ‘’Dan moet je denken aan schaalgrootte en efficiency. Het is goed geweest dat we het zo gedaan hebben, maar nu vraagt de markt en de tijd om wat anders. Het fundament ligt er, we kunnen nu gaan bouwen. We zien dit als een logische stap.” 

Overigens houdt elke directeur een algemene directietaak bij BTE. Henk Schaap is behalve directeur van de businessunit Vebo Beton & Staal, Steenhuis en Nehobo op centraal niveau verantwoordelijk voor QHSE (kwaliteit, gezondheid, veiligheid en milieu). 

Doelen halen
Henk Schaap: ‘’We verwachten dat we de doelen gaan halen die we hebben gesteld met de businessunits: meer klantgerichtheid, betere processen, voortgang op het gebied van duurzaamheid en het vasthouden en verder opbouwen van kennis. We zijn er klaar voor.”

Foto van links naar rechts: Bas Anneveldt, Alfred Heij, Henk Schaap, Bart van Melick, Erwin Leuven en Eric de Groot.