‘Beton’ en ‘Staal’: slapeloze nachten over Tien Torens

Tijdens uw vakantie heeft u ze vast wel gezien, van die bijzondere bouwwerken die prachtig opgaan in de omgeving en waar je alleen maar met veel bewondering naar kunt kijken. Daarvoor hoeft u geen duizend kilometers naar het zuiden te rijden. Zoutelande, in onze eigen provincie Zeeland, is ver genoeg. Dus mocht u de volgende keer een alternatieve route zoeken richting Route du Soleil, dan is een tussenstop in Zoutelande aan te bevelen. Duinhotel Tien Torens is namelijk wel iets heel bijzonders!

Na de sloop van het oorspronkelijke hotel, archeologisch onderzoek en het ruimen van enkele granaten kon de nieuwbouw in april 2016 starten. De naam van het oude hotel werd overgenomen: het nieuwe Duinhotel Tien Torens dankt zijn naam aan de verhoogde ligging van zijn voorganger. Vanuit het oude hotel waren er bij helder zicht tien torens zichtbaar die zich in omliggende dorpen en steden bevinden.

Mallenspecialisten

Het project heeft menig Vebo-medewerker slapeloze nachten bezorgd, maar daar krijg je dan ook wat voor. Het is ongelooflijk om te zien wat voor vormvrijheden ontwerpers tegenwoordig in prefabbeton hebben. Al die vormen hadden wel de nodige voorbereidingen tot gevolg. Zelden is er vooraf en tijdens een werk zo veel overleg geweest als voor Duinhotel Tien Torens. Het project schreeuwde bijna om aandacht en intensieve begeleiding, en als dan achteraf blijkt dat alles keurig passend op zijn plaats hangt, rechtvaardigt dat ook al die ogenschijnlijk ‘niet-productieve’ uren.

Onze mallenspecialisten, zowel die ‘in hout’ als ‘in staal’, werkten intensief samen en creëerden hun eigen kunstwerken als basis voor het uiteindelijke resultaat. Het straks vernietigen van deze mallen is eigenlijk maatschappelijk onverantwoord en een belediging voor al het vakmanschap en harde werk dat erin is gaan zitten. Misschien moet er wel een mal permanent ‘tentoongesteld’ worden in de duinen, net zoals dit wel eens gebeurt met een boorkop naast de ingang van een pas opgeleverde tunnel … Het gaat te ver om alle foto’s van de mallen te plaatsen, maar mocht u interesse hebben, stuurt u dan gerust een mailtje. We zijn er trost op!

Het ontwerp van Duinhotel Tien Torens is van Lokerse Architecten, het plan is geïnitieerd door IIB projectontwikkeling en het geheel wordt uitgevoerd door Bouwgroep Peters. Voor deze laatste partij zeker ook grote complimenten, omdat die het aandurfde in een dergelijke risicovol werk te stappen. Het toont de kwaliteit, kennis en durf van een bouwer die klaar is voor de toekomst!

Het project wordt uitgevoerd in beton. Deels in het werk gestort, deels uitgevoerd in specialistische prefabbetonnen gevelelementen. Bij oplevering zal het gebouw één worden met het duinlandschap. Bekijk de impressies op www.duinhoteltientorens.nl. U kunt het werk ook op Facebook volgen. En ga bij gelegenheid eens kijken in Zoutelande, eventueel (zoals al gesuggereerd) op weg naar uw zuidelijke vakantiebestemming in 2018.

1 Reactie
  1. Echt roeigaaf, onze complimenten. wij willen andere foto’s ook wel zien.
    ook hoe eea gewapend is. is het allemaal vezel?