Betaalbaar wonen in voormalig Haags havengebied mede dankzij Vebo Staal

In het voormalige Haagse haven- en industriegebied Laakhaven is gestart met de realisatie van het project Waldo City. In fases wordt in meerdere deelprojecten gebouwd aan betaalbare woonruimte voor eenpersoonshuishoudens.

Laakhaven is volop in beweging. Het oostelijke gedeelte is inmiddels herontwikkeld en biedt ruimte aan onder andere de Haagse Hogeschool (het Mondriaan College genaamd) en aan de Megastores.
Afgelopen bouwvak is in Laakhaven West gestart met de bouw van het eerste deelproject van Waldo City, de Waldo Tower. Dit is een woontoren die bestaat uit 321 appartementen en commerciële ruimten. Hierbij speelt een door NU Projectontwikkeling uitontwikkeld woonconcept in op de nieuwe vraag vanuit de markt naar zelfstandige woonheden tegen een gunstige prijs. De doelgroepen zijn mensen met een eenpersoonshuishouden en, vanwege de gunstige ligging t.o.v. het Mondriaan College en het centrum van Den Haag, studenten. Na Waldo Tower volgen respectievelijk Waldo Twins (een appartementencomplex van 54 appartementen, een fietsenberging en commerciële ruimten) en Waldo Park (een appartementencomplex van 42 appartementen en 93 overdekte parkeerplaatsen). Verantwoordelijk voor de realisatie van deze projecten is Stebru Bouw uit Nieuwerkerk aan den IJssel.

Stalen lateien en geveldragers

Vebo Staal draagt bij aan dit eerste deelproject middels het leveren van de stalen lateien en geveldragers. Om de 2 verdiepingen zorgen de geveldragers voor de juiste opvang van het gevelmetselwerk. De expertise van de afdeling Werkvoorbereiding van Vebo Staal zorgde voor zowel het reken- als het tekenwerk. Ondanks een wat taaie opstart vanwege de druk op Werkvoorbereiding, was er gedurende het proces een goede samenwerking tussen de betrokken partijen. Enige flexibiliteit was nodig om alles in de juiste kleur te leveren. In het eerste ontwerp werd namelijk uitgegaan van in wit uitgevoerd metselwerk. Pas in een later stadium werd een zwart vlak in het ontwerp opgenomen (zie de afbeelding). Voor de uitvoering betekende dit even schakelen om de deelleveringen naar de juiste kleur over te zetten.

Het gebied waar de Waldo Tower wordt gebouwd, is omgeven door woningen en water. Dit heeft gevolgen voor de grootte van de bouwplaats. Deze is zeer compact, wat weer consequenties heeft voor de leveringen van onze producten. Op verzoek van de uitvoerder vindt dit just in time en per verdieping(en) plaats. Dit vraagt om een optimale afstemming tussen opdrachtgever Stebru en onze planningsafdeling. Immers, alleen bij stabiele en betrouwbare leveringen kan het bouwproces volgens planning plaatsvinden.
Tot op heden verloopt dit proces naar volle tevredenheid. Vebo Staal denkt mee met de klant en maakt hierdoor de verwachtingen meer dan waar. Om die reden zal Vebo Staal ook worden betrokken bij de realisatie van de deelprojecten Waldo Twins en Waldo Park, waarvan de bouw begin december dit jaar is gestart.